Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen förundersökning om förtal efter moskégranskningen

Justitiekanslern beslutade på tisdagsförmiddagen att inte inleda någon förundersökning om förtal mot Gefle Dagblad.

Som GD tidigare berättat har tidningen blivit polisanmäld av Ali al Ganas, tidigare ungdomsledare och kontaktperson i Gävle moské, samt imam Abo Raad som upplever att de har blivit utsatta för förtal.

Anledningen är de artiklar som GD publicerat om att imamen Abo Raad ska ha varit ansvarig för sidan muslim.se. Al Ganas polisanmälde tidningen efter ledartexten Vilken sorts islam förkunnas i Gävle moské?

På tisdagen kom beslutet från JK, som alltså inte inleder någon förundersökning. Justitiekanslern skriver att den tagit del av de båda artiklarna och att det inte finns anledning för ett ingripande genom allmänt åtal.

– Oavsett om uppgifterna var att betrakta som förtal eller inte så tycker JK utifrån sin roll som åklagare inte att det här är påkallat från allmän synpunkt, säger Olof Simonsson, byråchef på Justitiekanslern.

Gefle Dagblads chefredaktör och ansvariga utgivare Anna Gullberg säger att beslutet var väntat.

– Justitiekanslerns beslut är väntat, men det känns naturligtvis skönt att det fattas så snabbt. Det var en resolut handläggning av två ärenden som saknade grund. Gefle Dagblads journalistik är saklig och korrekt och vi fortsätter granska, säger hon.