Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen handlingsplan för utsatta kvinnor

SANDVIKENSandvikens kommun har ingen handlingsplan för arbete med kvinnor som utsatts för våld.

Annons
Dessutom är kommunens rutiner för hur utsatta kvinnor ska bemötas bristfällig.
Det framgår av en enkät som socialkontoret svarat på.
Länsstyrelsen undersöker just nu hur Gävleborgs kommuner arbetar för att bekämpa våld mot kvinnor. Som ett led i undersökningen har man skickat ut enkäter till samtliga kommuner.
Redan 1999 genomförde länsstyrelsen en kartläggning om kommunernas åtgärder för stöd och hjälp till kvinnor som råkat ut för våld eller övergrepp.
Det visade sig då att inga av länets kommuner hade ett sådant handlingsprogram.

Inga rutiner
Den enkät länsstyrelsen nu har skickat ut ska ligga till grund för kompetenshöjande insatser i samverkan med Kommunförbundet.
I Sandvikens enkätsvar framkommer det att kommunen till exempel inte har någon handlingsplan för arbete med kvinnor som utsatts för våld.
Dessutom finns det inga rutiner för handläggning och bemötande av dessa kvinnor.
Kommunen har inte heller tagit fram något informationsmaterial till utsatta kvinnor.
Sandvikens kommun har dock fått i uppgift från kommunfullmäktige att upprätta en handlingsplan. När den är färdig ska man utbilda personalen.
Enligt kommunen har man dessutom ett samarbete med kvinnojouren Gläntan och socialtjänsten har tillgång till en jourlägenhet för kvinnor som behöver omedelbar hjälp.

KARIN BERGKVIST