Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen har fått säga sitt om kontanterna – det är bankerna som bestämmer

Enligt en artikel i Dagens Handel kommer kontanterna att vara borta senast 2025. Vill du det? Har du fått säga ditt i den saken? Har företrädarna för de åtta partierna i riksdagen haft ett ord med i denna utveckling? Nej, det har de inte. Vakna upp!

Ledamöterna har inte fått rösta. Ändå är kontanter en medborgerlig rättighet. Hur ska barn till exempel kunna lära vad ett värde består i utan att få vara med om att få en slant eller en sedel som present eller för något de gjort? Enligt forskarna är det inte handlarna som driver på – det är banker och konsumenter som ratar sedlar och mynt. 97 procent av handlarna tar emot kontanter men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter.

Visst är det behändigt med kort och alla tjänster man kan utföra på nätet. Men för det finns det väl ingen anledning att lämna walk over och låta bankerna bestämma i en sån här viktig sak.

Klart vi ska ha kontanterna kvar! Försvinner de och vi i slutändan får ett chip i handen ja då har Georgs Orwells farhåga om storebrorssamhället med råge infriats. Då har makten full koll på dig! Vet precis vad du har varit, spårbar som du är med dina transaktioner!

Kontanter är anonyma. Om du varit i Boden eller i Borås och shoppat kan ingen se. Härligt! Du kan dessutom spara pengar i madrassen om du vill. Lite svårt med den digitala konfettin = ettor och nollor i rymden. Sverige är det land i världen där vi kommit längst mot det kontantlösa samhället. Är vi månne ett experimentland?

Detta har som sagt skett utan att medborgarna fått en chans att säga sitt. Ingen medborgare har fått en chans att rösta. Bankerna har på eget bevåg utan mandat stegvis lagt ner all kontanthantering i sina kontor över landet. Förtvivlade och förbannade pensionärer och andra som inte kan koppla upp sig på en internetbank får vackert finna sig i att för varje räkning de betalar över disk betala en hundralapp eller mer i avgift till banken.

Det är bankerna som styr i samhället. När kontanterna försvinner kan du som sagt inte längre gömma pengarna i madrassen. Och bankrusning blir omöjlig eftersom inga kontanter finns att rusa efter. När "pengarna" slutligen består bara av digitala nollor och ettor på nätet har bankerna och staten full kontroll över allas vår ekonomi.

Det kontantlösa samhället gör det mycket enkelt för staten och bankerna att korpa dina tillgångar. När nästa krasch kommer kan staten med ett enkelt parlamentariskt beslut bestämma sig för att sno dina digitala banktillgångar för att rädda bankerna och det finansiella systemet. Du kan inte påverka detta utan du kommer att bli blåst!

EU har en bestämmelse som gör det lagligt att stjäla banktillgångar på upp till 100 000 euro från enskilda medborgare vid den nya finanskris som kommer. Och räcker inte det kan vi vara övertygade om att de verkliga makthavarna inom finansvärlden kommer att utöva påtryckningar på politikerna att vara beredda att höja det belopp som får stjälas om det skulle behövas för att rädda systemet.

Helena Palén Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare