Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen har "fel" om sjukvårdsekonomin

GÄVLEDet finns inget rätt eller fel när det gäller kalkyler över framtida sparbehov i landstinget. Oppositionens bedömning är inte mindre korrekt än landstingsledningens.Det anser de revisorer som granskat de två politiska blockens förslag till sjukvårdsstruktur i Gävleborg.

Inför landstingsfullmäktiges sammanträde i dag onsdag där strukturfrågan ska avgöras har ledningskontoret låtit analysera oppositionspartiernas förslag utifrån bland annat ekonomiska aspekter.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet har hävdat att det i slutet av 2005 kommer att finnas ett underskott i landstinget på 500 miljoner kronor om inga åtgärder vidtas görs. Oppositionen har en mer optimistisk syn och tror att underskottet stannar vid 185 miljoner kronor.
Besparingsförslag
Utifrån dessa prognoser har parterna byggt upp sina förslag till besparingar. S och v anser det nödvändigt att göra ingrepp i sjukvårdsstrukturen. De vill bland annat ta bort akutkirurgin i Bollnäs. Oppositionen vill spara betydligt mindre. De anser sig bland annat ha råd att behålla alla akutsjukhus i länet i stort sett intakta.
De revisorer som landstinget anlitat har tidigare gett landstingsledningens beräkningar godkänt. Nu har de studerat oppositionens kalkyler och kommit fram till att även dessa kan stämma.
Vad som måste göras för att hålla en ekonomi i balans är en fråga om politiska prioriteringar, skriver revisorerna i sin rapport. Sjukvårdssektorns natur är sådan att pengar alltid kommer att vara en bristvara, därför kommer också prognoser över dess kostnader mer att vara politiska ställningstaganden om vad vi gemensamt anser oss ha råd med, heter det i rapporten.
BJÖRN HANÉRUS