Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen koldioxidskatt på biobränslen!

Annons

Svar till Olaf Ivalo: Olaf Ivalo anser att man ska lägga koldioxidskatt på biobränslen eftersom det bildas koldioxid vid deras förbränning. Han skriver också om ett ”framtida jämviktstillstånd” mellan utsläppen från förbränning av biobränslen och upptag av koldioxid av växande skog.

Sanningen är att detta jämviktstillstånd finns redan i dag. Med råge. Den svenska skogen tar upp mer koldioxid än den koldioxid som frigörs vid förbränning och avverkning. Detta förhållande rapporteras varje år av den svenska regeringen till klimatkonventionen.

Överskottet var 2016 cirka 43 miljoner ton koldioxid. Nästan lika mycket som alla utsläpp av växthusgaser i Sverige. Av den svenska energianvändningen är i dag cirka 37 procent bioenergi, högst i hela Europa. Den omfattande användningen av biobränslen beror främst på den svenska koldioxidskatten, som lett till att vi i stort sett inte använder fossila bränslen för uppvärmning, och använder allt mindre fossilt i vägtrafiken och industrin.

Koldioxidskatt betalas bara för fossila bränslen, inte för biobränslen. Så bör det också bli i fortsättningen om vi ska klara klimatfrågan och försörjningen med inhemsk förnybar energi.

Kjell Andersson

Svebio, Svenska Bioenergiföreningen

Mer läsning: Biobränslen bör beläggas med koldioxidskatt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare