Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen köttkontroll trots salmonellalarm

GÄVLETrots salmonellalarmet från Livsmedelsverket ägnade sig livsmedelsinspektörerna i Gävle helt åt Cityfesten.

- Vi måste prioritera Cityfesten just nu. Cityfesten kan vi inte ta itu med nästa vecka. Och dessutom känner vi inte till några försäljningsställen i Gävle där man säljer kebab gjort på fläskkött, som verkar vara problemet, säger livsmedelsinspektör Andreas Nyberg på fredagsmiddagen, just som han är på väg ut på ytterligare en inspektionsrunda bland matstånden.
Orsaken till att Livsmedelsverket på torsdagen gick ut och uppmanade alla kommuner i Sverige att försöka förebygga ytterligare salmonellafall, är att det då visade sig att flera grossister är inblandande än man tidigare trott.
De tidigare fall där personer smittats av den ovanliga salmonellatyp som nu är aktuell kunde alla knytas till en och samma grossist.
Grossisten hade sålt danskt fläskkött vidare till restauranger i 27 kommuner, varav ingen i Gästrikland.
På torsdagen fick verket dock in uppgifter om en man som insjuknat i salmonella, efter att ha ätit dansk fläskkarré från en helt annan grossist.
Men Andreas Nyberg tonar ner riskerna med att äta kebab. Trots Livsmedelsverkets larm skulle han själv gärna äta kebab, säger han.
- Salmonellabakterier dör vid 70 grader. Så om restaurangerna bara hettar upp maten ordentligt och ser till att inte sallad och annat som inte värms kommer i beröring med köttet, så blir man inte sjuk, säger han.
De allra flesta kebabrestaurangerna använder dessutom lamm eller nötkött, inte fläskkött, till kebab.
- Vi känner inte till någon restaurang i Gävle som använder fläskkarré till kebab, säger Andreas Nyberg.
På fredagseftermiddagen återstod fem matstånd på Cityfesten som ännu inte fått helt godkänt.
De var tre försäljningsställen som fått anmärkning på förvaringstemperaturen, ett som saknade ordentlig handtvätt, och ett som inte skött sin egenkontroll. Inget av matstånden hade sådana brister att människors hälsa var i direkt fara.
- Alla fem försäljningsställena är sådana som är på Cityfesten för första gången. Därför tycker vi det var viktigt att visa att i Gävle har vi höga krav. Då tror vi att de sköter sig om de kommer tillbaka nästa år, säger Andreas Nyberg.
INGEGERD SÖRGARD