Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen kris märks i affärerna

Detaljhandeln gick bättre i juni i år än i fjol.
Inte heller i Gävle verkar lågkonjunkturen märkas i affärerna.

Som GD berättade i gårdagens tidning ökade detaljhandelns omsättning i juni jämfört med samma månad i fjol enligt SCB och Handelns Utredningsinstitut.

Järn- och bygghandel, färg, möbler, kläder och skor går förhållandevis bra enligt statistiken.

– Helt suveränt, säger Eva Olsson, centrumsamordnare, när hon får höra riksstatistiken som hon ännu inte hunnit se.

Hon har varit orolig för att särskilt skor och kläder, som säljs mycket i Gävle, skulle påverkas av att människor får mindre pengar i lågkonjunkturen. Det finns också farhågor för hur Stortorgsrenoveringen påverkar butikerna runt torget, men de signaler hon har fått av handlarna är att läget är som förra året. Det är inga stora ökningar, men heller inga stora tapp. En förklaring är att fler stannar hemma på semestern, tror hon.

I början av juli presenterade Länsförsäkringar en undersökning som visade att en av fem handlade mindre efter finanskrisen och att de som dragit ner mest, och då framförallt på kläder och skor, är låginkomsttagare. Av de handlare GD pratade med då upplevde någon att kunderna handlade mindre, medan andra inte gjorde det.

Benny Andersson, centrumkoordinator på Valbo Köpcentrum, har ännu inte någon sammanställd lokal statistik.

– Det man hör av handlarna är att det handlas och att det handlas ganska bra.

Han har hört att vissa affärer har haft sin bästa månad nu.

Solen är inte affärsägarnas favorit eftersom många gör annat än går i affärer när den skiner, något den varit sparsam med att göra den här sommaren.

– Oavsett om det är dåliga tider handlar man, om man nu trösthandlar eller gör det av rätt orsaker, säger Benny Andersson.