Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen kyckling i skolorna efter glaslarmet

Det blir kycklingfritt i skolor, äldreomsorg och även på sjukhuset de närmaste veckorna på grund av glas-hotet.
– Det står kyckling på menyn nu på fredag. Den byter vi mot en köttfärsrätt, säger Maria Eriksson, kostchef i Sandviken.

De senaste två veckorna har mer än tio fall av glasbitar i olika kycklingprodukter upptäckts runt om i Sverige. Än så länge har allt glas hittats i konsumentförpackningar. Men varken på Sodexo som lagar nästan all mat åt Gävles skolor och äldreboenden, på sjukhuset eller i Sandvikens kommunala storkök är man beredd att chansa. Kyckling har helt enkelt plockats bort från menyn.
– Vi serverar inte det just nu. Det har vi meddelat till avdelningarna. De ska inte behöva känna någon oro, säger Sofia Regefalk, chef för kost och logi på Gävle sjukhus.
– Vi har konstaterat att vi inte kommer att servera kyckling de närmaste två och en halv veckorna. Tack och lov var det redan så enligt menyn så vi har inte behövt ändra. Vi gick ut med ett meddelande till skolorna i fredags, säger Anders Eriksson på Sodexos storkök i Sätra.
I Sandviken var situationen mer akut. Enligt matsedeln ska skoleleverna få kyckling på fredag. Vid ett möte nu på morgonen fattades beslutet att stoppa serveringen.
Kycklingen kommer från Kronfågel.
– Vi känner att vi inte vill utsätta oss för den risken. Vi har varit i kontakt med vår leverantör som säger att det ska vara säkert. Men vi har ändå valt att byta ut rätten. Det blir en färs-rätt i stället på fredag, säger Maria Eriksson.
Beslutet innebär att 5500 portioner kyckling måste bytas ut.
– Den returnerar vi till vår leverantör, säger hon.
Landstinget köper kyckling från flera olika leverantörer och får därför kyckling från flera olika tillverkare. Sandvikens kommun köper huvudsakligen Kronfågel. Sodexo får sina leveranser från Dafgårds.