Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen lösning på spritkonflikt

Den vilda strejken vid Systembolagets lagercentral Lagena fortsätter. Först i nästa vecka ska det hållas nya förhandlingar.
Samtidigt säger Systembolaget att strejken inte påverkar leveranserna.

– Vi har tagit ett demokratiskt beslut och vi har valt att fortsätta strejken i morgon (torsdag), säger Jessica Moya, en av de strejkande lagerarbetarna, till TT på onsdagskvällen.
Under onsdagen satt Handels och Lagena i förhandlingar, men de avslutades utan att en lösning hade kommit närmare. De lagda varslen ligger kvar.
Nästa onsdag ska arbetstagarkonsultens slutrapport presenteras. Dagen efter är lokala förhandlingar inplanerade och på fredagen ska det hållas centrala förhandlingar.
Konflikten handlar om att företaget Lagena i Jordbro söder om Stockholm har varslat 33 anställda för att i stället anlita hyrd personal. Fackförbundet Handels har tagit avstånd från den vilda strejken, där de strejkande tidigare blockerade lastbilsutfarten från lagret med bilar och lyckades på så sätt stoppa vissa leveranser från lagret.
– Strejken har inte påverkat leveranserna, som har fungerat precis som planerat. Våra övriga lager kör enligt planerna, och även på Lagena finns det ju ett antal som valt att jobba när de andra strejkar, säger Lennart Agén, Systembolagets informationschef.
Ute i landet får de strejkande visst stöd. Kampanjen Lagena-arbetarnas Vänner delar under onsdagen ut flygblad i flera svenska städer och har redan tre dagar efter det att strejken satte i gång startat en blogg, och en Facebookgrupp som fått 1 300 medlemmar. De samlar även in pengar för att de strejkande ska kunna betala eventuella böter till Arbetsdomstolen på grund av strejken. Bland annat är Ung Vänster och SSU inblandade.