Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen öppen s-debatt med minister

GÄVLE
Det blev ingen EMU-debatt mellan en ja- och en nej-socialdemokrat på Stortorget i Gävle på torsdagen. Men det var nära.

Annons
Meningen var att Berit Andnor, s, och Bo Könberg, fp, från jasidan skulle möta Jörgen Olsson, s, och Ida Gabrielsson, v, från nejsidan i en debatt.
När familjeminister Berit Andnor insåg att en av debattmotståndarna var socialdemokrat, tackade hon dock nej.
- Det är inget märkligt. Vi har den överenskommelsen att vi socialdemokrater inte debatterar med varandra. Det är båda sidor överens om, säger Berit Andnor.
Den tilltänkte debattmotståndaren, Jörgen Olsson, ordförande i "s mot EMU" i länet, hade inte samma åsikt:
- Jag tycker att det är viktigt att socialdemokrater som är tveksamma får höra både ja- och nejsidans argument. Vi borde kunna debattera på en trevlig nivå utan att bli ovänner, säger han.

Initiativ från ja-sidan
Debatten på Stortorget hade föreslagits av ja-kampanjen, som ställde upp med både familjeminister Berit Andnor, s, som var i Gävle med anledning av Försäkringskasseförbundets kongress, och med Bo Könberg, fp.
Nej-sidan tackade ja, men när Ida Gabrielsson, ordförande i Gävleborgs Nej till EMU, och Jörgen Olsson, socialdemokratisk EMU-motståndare från Ljusdal, kom till Stortorget fick de beskedet att ja-sidan inte var nöjda med nejsidans debattörer.
Bo Könberg, fp, var visserligen beredd att möta Jörgen Olsson, s. Men Berit Andnor kunde inte tänka sig att möta honom utan bara Ida Gabrielsson, v.
Resultatet blev att flanörerna på Stortorget på torsdagseftermiddagen fick lyssna på två debatter efter varandra.
Både Ida Gabrielsson och Jörgen Olsson var besvikna på att den utlovade debatten med fyra personer inte blev av.
- Vi på nejsidan borde få välja våra egna representanter, tyckte Ida Gabrielsson.
- Det är okej att debattera med Bo Könberg, men socialdemokrater som står och tvekar tar nog argumenten på ett annat sätt när de får höra dem från socialdemokrater, säger Jörgen Olsson.
- Det är olyckligt om socialdemokrater som är för EMU bara möter vänsterpartister och miljöpartister i debatterna, säger han.

Delar inte Andnors syn

Han håller inte med Berit Andnor om att de socialdemokratiska EMU-motståndarna har lovat att inte debattera mot socialdemokrater.
- Så har inte jag uppfattat det. Det finns visserligen ett kongressbeslut om att partiet är för EMU, men vi som har en annan uppfattning har fått möjlighet att vara med och kampanja för vår uppfattning, och det tycker jag är viktigt, säger han.
- Och Anders Sundström har själv sagt att socialdemokrater som får en debattinbjudan ska ställa upp eftersom man då representerar en kampanjorganisation, inte partiet.
Familjeminister Berit Andnor tycker däremot inte att debatten inför folkomröstningen den 14 september förlorar något på att socialdemokrater med olika åsikter aldrig möts i debatterna.
- Nej. Argumenten kommer ju fram ändå, säger hon.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se