Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen risk att glassen smälter bort

SANDVIKENGlassfrossa råder. Ett resultat av den osannolika sommaren som inte vill ta slut. Glassproducenterna säljer glass i stora lass, jublar ikapp och solar sig hela vägen till banken. Försäljningen är rekordstor, bland annat för de ledande jättarna GB och Hemglass. Tillverkarna har svårt att hinna med att möta efterfrågan.

- Det går förbaskat mycket glass. Om jag hade haft tid skulle jag ha kollat hur mycket mer än vanligt det har gått åt, säger Barbro Pettersson som driver kaffe- och lunchbaren Mix på Hyttgatan i Sandviken.

Tio olika smaker
Hon säljer kulglass i strut eller bägare i tio olika smaker.
- Det spelar ingen roll vad jag tar hem för smaker. Alla går åt med en gång, men knäck och äpple/kanel har kanske gått åt lite snabbare, säger hon.
Ute i solen ger sig Jennie Andersson i kast med en strut i värmen. Hon är knappast ensam. Det äts glass mest överallt tycks det under en kort promenad i centrala Sandviken. Alla har sin favorit. Pinnglass, mjukglass eller kulglass.

Piggelin favoriten
Adam Roos Nordvall, tre år, äter minst en om dagen förklarar han.
- Mmm Piggelin, säger han med slutna ögon och visar sedan upp den gröna ispinnen för att bekräfta.
På restaurang Brukets uteservering äts det svalkande godiset vid nästan varje bord. Vid ett avnjuts två mjukglassar av Anne-Marie Händel och Ingrid Hansson från Järbo.
- Mjukglass är godast. Den svalkar bra, säger Anne-Marie Händel.
Betydligt mer än vanligt av det goda har det blivit den här sommaren, bekänner de. Den varmaste sommaren i Sverige sedan temperaturmätningarna började, enligt SMHI. Och värmen stannar kvar.
- Det är bra. Då blir det mer glass, säger Ingrid Hansson.

SOFIA ÖHLANDER