Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen stannade...

Det går ofta rätt fort på vår landsväg. Men ibland blir det stopp. Som för de fem män som fick fel på bilen tidigt en höstmorgon (vid fyratiden sa de själva) i höjd med vårt hus.

Jag upptäckte bilen då jag vaknade, den stod där lite illa till tyckte jag.

När vi åt frukost såg vi att de försökte knuffa bilen åt sidan. De lyckades få in den på vår infart. Jag gick ut för att se om jag kunde hjälpa dem.

Det visade sig vara fem unga män från Somalia på väg till Bollnäs. De hade som sagt stått där sedan klockan fyra.

– Har ni försökt få hjälp? undrade jag.

– Jadå, men ingen har stannat, svarade han som var bäst på engelska.

En av de andra frågade försynt om han kunde få en bit bröd.

– Jag är diabetiker och måste äta regelbundet, sa han.

– Självklart, sa jag.

Då var min sambo redan igång med att fixa the och mackor till alla fem. De var oerhört tacksamma.

Men så var det bilen. Jag är usel på bilar, men förstod att de hade råkat ut för dålig laddning och att bilen stannat när batteriet var tomt. Med hjälp av startkablar från vår bil fick vi igång deras bil. Jag sa till föraren att köra utan att ha något extra på. Ingen fläkt, inga strålkastare eller någonting.

– Då kanske ni tar er fram till Kilafors, där finns en mack där ni kan få hjälp, sa jag.

Ja, det här hände innan macken lades ner där, men det är en annan historia. Det har alltså gått några år och jag funderar ibland på hur det har gått för de fem i bilen. Så om någon av er som var med läser detta, hör gärna av er!