Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen tvåhjuling före femårsdagen

Annons

Barn under fem år bör vänta med tvåhjulingen. Motoriken är inte tillräckligt utvecklad förrän barnet är fem, sex år, enligt NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Barnläkare och forskare tycker att barn fram till åtminstone femårsdagen får nöja sig med trehjulingen, som barnet är moget för vid ungefär ett och ett halvt års ålder.

– Förmågan att kunna cykla hänger på motoriken. Det måste finnas en samordningsförmåga mellan sinnesintrycken och de utgående nerverna till musklerna och det är inte riktigt utvecklat innan femårsåldern, säger Per Sandstedt, verksamhetschef på Sachsska barnsjukhuset till nättidningen alltombarn.se.

Han säger dock att olika barns motorik kan utvecklas olika snabbt.

– Barn som gymnastiserar tidigt kan exempelvis utveckla motoriken mycket snabbare än andra barn. Men vid sex års ålder brukar de här bitarna fungera. Men även om en sexåring kan cykla bör barnet inte vara på en trafikerad väg. För det krävs att man kan tolka och förstå vad som är farligt i trafiken.

NTF avråder starkt från stödhjul till tvåhjulingen. Cykeln kan komma upp i höga hastigheter och om olyckan är framme kan skadan bli stor. Stödhjulen tvingar dessutom barnet att luta sig åt fel håll i kurvorna, vilket kan innebära problem när de tas bort.