Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen tvekan jobba inom äldrevården

GÄVLEUlrika Andersson och Kerstin Widahl tvekar inte att ta sommarjobb inom äldreomsorgen.

- Jag tycker om att jobba med människor och träffa mycket folk. Man känner att man kan hjälpa till och gör en insats, säger Kerstin Widahl som ska jobba inom hemtjänsten i Andersberg.
GD har pratat i telefon med de två tjejerna som ska jobba sin första sommar inom äldreomsorgen i Gävle. De är två av runt 800 vikarier inom Omvårdnad.

Ingen vårdutbildning
Eva Thurfjell, projektledare på bemanningsenheten, säger att de fyller vakanserna i sommar för vårdbiträden och undersköterskor. men att inte alla har vårdutbildning.
- Man får planera bra så går det att lösa.
Det gäller inte Ulrika Andersson och Kerstin Widahl. Ulrika Andersson läser till hälsopedagog på högskolan och ska arbeta fyra veckor på Fleminggatans demensboende. Dessutom blir det fyra veckor i Falun. Under två somrar har hon jobbat med människor med demenssjukdom där. Hon började när hon gick omvårdnadsprogrammet och upptäckte att hon trivdes.
- Jättebra, dels med pensionärerna och dels betyder personalen väldigt mycket.

Liten ersättning
Hon säger att det kan vara psykiskt påfrestande, men att det samtidigt är ett väldigt roligt arbete. Hon tycker att det stora ansvaret är givande.
- Men det är ett stort ansvar för en liten ersättning.
Om det inte hade varit för den låga lönen skulle hon kunna tänka sig att arbeta inom äldreomsorgen när hon är färdigutbildad, men nu vet hon inte vad det blir.
Hon tycker också att det kan vara svårt att inte alltid kunna ge pensionärerna den tid hon ser att de behöver.
Kerstin Widahl går omvårdnadsprogrammet och ringde själv upp Andersberg när hon inte hörde något från bemanningsenheten om sin sommarjobbsansökan. Nu ser hon fram emot vikariatet på Vinddraget 14.
- Jag kände verkligen på praktiken att det här var något som jag ville hålla på med.

Redan i åttan
Hemtjänstpraktiken var inte första mötet med vården för Kerstin Widahl. Redan när hon hade prao på kirurgen i åttan kände hon att det var något för henne.
Löneläget och sjukskrivningar avskräcker inte från yrkesvalet.
- Jag tänker att det ska bli bättre betalt eftersom det behövs folk. Det är så himla viktigt och jag vill hjälpa till.
I skolan har de gått igenom lyftteknik, men hon tror att det kanske också behövs en kortare arbetstid.

ANNA BAGGE


Foto: LASSE HALVARSSON
Viktigt arbete. Kerstin Widahl ser fram emot att få jobba inom hemtjänsten i Andersberg i sommar.
Undersköterska. Ulrika Andersson har trivts under två somrar inom äldreomsorgen i Falun. I sommar ska hon vikariera på Fleminggatans demensboende.