Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen välgörenhet bakom insamling?

GÄVLE
Svensk kläd och textilinsamling har delat ut flygblad som vädjar till gävleborna att skänka begagnade kläder till dem på måndag.

Annons
Frivilligorganisationernas Insamlingråd, FRII, och Industrifacket avråder folk från att stödja Svensk kläd och textilinsamling eftersom företaget inte är en biståndsorganisation.
På flygbladet finns information om att kläderna som Svensk kläd och textilinsamling tar emot skänks till behövande i Polen.
På flygbladet står det också att "inga kläder säljes dyrt i Sverige i egna affärskedjor" utan att kläderna går direkt till välgörande ändamål.
Ingenstans på flygbladet finns det information om Svensk kläd och textilinsamling är ett aktiebolag eller om det är ett ideellt företag vilket strider mot kraven på öppenhet och trovärdighet som finns på insamlingar.
Förra året granskade tidningen Dagens Nyheter Svensk kläd och textilinsamling.
DN kom fram till att Svensk kläd och textilinsamling inte har någon adress, att de inte har någon bokföring och att de saknar de seriösa biståndsorganisationernas kännetecken; ett giltigt 90- konto.
Ett sådant konto intygar att organisationen har ett välgörenhetssyfte och att de värderar sina insamlade kläder och för in klädernas värde i sin bokföring.
Exempel på sådana organisationer är Myrorna, Röda Korset, Erikshjälpen och Läkarmissionen.

Helsvart verksamhet?
När DN fick tag på Yngve Sandberg, mannen bakom Svensk kläd och textilinsamling, och frågade honom vilken slags företag det var svarade han:
- Vi säljer kläderna, vi bedriver en ren kommersiell verksamhet.
Industrifacket beskriver Svensk kläd och textilinsamlings som en helsvart verksamhet utan adress och redovisning.
Frivilliorganisationernas Insamlingsråd, som är en politiskt och religiöst obunden sammanslutning avett 70-tal frivilligorganisationer, avråder folk från att skänka sina begagnade och uttjänta kläder till Svensk kläd och textilinsamling.
DANIEL SIKSJÖ
026-159612
daniel.siksjo@gd.se