Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill ta ansvar för bron

/
  • Här saknas Hyttbron. Sandvikens kommun vet inte ens vem som ansvarar för den. Foto: Leif Jäderberg
  • Stopp tills ansvarsfrågan har blivit löst. Sven-Erik Jonsson går inte med på att Hyttbron ska sättas upp igen förrän ägarfrågan och ansvarsfrågan blivit lösta.

JÄRBO Avsaknaden av bro väcker ilska i Järbo. Och ilskan riktas mot Sven-Erik Jonsson.
- Kan ansvarsfrågan lösas så kommer jag inte att hindra någon från att gå eller cykla över Hyttbron, säger Sven-Erik, markägare där ena brofästet står.

Annons
- Nu har jag blivit utskälld från höger och vänster, men det finns inga som vet vad det egentligen handlar om. Jag och min familj tar inte ansvaret om någon olycka skulle inträffa efter den aktuella vägsträckan, förklarar Sven-Erik Jonsson.

Det är Finnäs, Nordanö samfällighetsförening som har ansvar för den lilla cykel- och gångvägen fram till Jonssons tomt. De resterande 50 meterna till den nu nermonterade Hyttbron är Jonssons privata mark.
- Kommunen menade att jag skulle gå med på att bron monterades upp igen, men när vi kom in på ansvarsfrågan ville inte Sandvikens kommun vara med längre, förklarar Sven-Erik Jonsson.
- Skulle det hända en olycka där människor blir skadade har jag ansvaret. Alla förstår väl att det inte kan fungera. Det kan handla om miljonbelopp om någon skulle bli invalidiserad.
Hyttbrons östra brofäste och den 50 meter långa grusvägen ligger på familjen Jonssons mark. Kommunen har hänvisat till en gammal väg som skulle gå genom Jonssons ägor.
- Ja, den vägen gick där vi i dag har vårt kök. Det sägs att det var vägen till Medskogssjön och att den användes på 1600- och 1700-talet. Vi byggde vårt kök 1998 sedan vi köpt fastigheten ett år tidigare.

2000 visste varken tekniska förvaltningen eller trafikingenjören vem som hade ansvar för bron och vägen. Järbo vägsamfällighet ansvarade för vägen på västra sidan om Hyttbron. Längre än så har kommunen inte kommit.
Sven-Erik Jonsson har haft ett möte med kommunens representanter. Ett protokollfört möte som skulle justeras av Sven-Erik.
- Än har jag inte sett ett papper, suckar han.
I dag finns ingen bro över Jädraån. Nya brofästen finns och bron är färdig, men först måste ansvarsfrågan lösas.
- Det är inte speciellt roligt att få spott och spe från hela byn när inte de viktigaste detaljerna är klara. Kommunen ville att jag skulle skriva på papperet för att bron skulle göras färdig, men jag vägrade i och med ansvarsfrågan. Skulle något hända och det blev domstolssak av ärendet är jag fullständigt chanslös.
- Jag tycker synd om barnen som inte kan ta den här vägen, men jag anser att bollen ligger hos kommunen.
Annons