Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger Schörling slipper inte skatt

Den tidigare EU–parlamentarikern Inger Schörling, MP, slipper inte undan den eftertaxering som gjorts på hennes pensionsbidrag från tiden i Bryssel. Regeringsrätten vägrar att ta upp hennes överklagande. Nu överväger Inger Schörling att gå till Europadomstolen.

Regeringsrätten tycker inte att fallet är avgörande för rättstillämpningen eller att kammarrätten gjort några fel i sin bedömning.

Att Regeringsrätten nu fastställt Kammarrättens dom innebär att Inger Schörling upptaxeras med ytterligare en halv miljon kronor, totalt nästan 900 000.

Striden har gällt det frivilliga pensionssystem som innebar att Inger Schörlings själv betalade in 8 000 kronor per månad till pensionsfonden.

EU–parlamentet betalde samtidigt in 16 000 kronor per månad.

Eftersom pensionerna inte är beskattningsbara när de betalas ut måste själva inbetalningarna beskattas, resonerade Skatteverket, och krävde att Inger Schörling skulle upptaxeras med drygt 880 000 kronor för åren 2000–2004.

När frågan avgjordes i länsrätten upptaxerades Inger Schörling med 380 000 kronor för åren 2003 och 2004. Däremot underkände rätten Skatteverkets krav för åren 2000–2002.

Men Kammarrätten godkände hela upptaxeringen på 880 000 kronor. I och med att Regeringsrätten nu nekat prövningstillstånd så står alltså denna dom fast.

Inger Schörling var EU–parlamentariker i nio år mellan 1995 och 2004.

Hon och andra EU–parlamentariker har hela tiden hävdat att de gick med i systemet under förutsättningen att pensionerna skulle vara skattefria. Inger Schörling hänvisar också till två domar i Kammarrätten i Stockholm där två EU–parlamentariker fått rätt mot Skatteverket.

– Det gällde samma sak. Stockholms kammarrätt har gett parlamentarikerna rätt.

Där nekade Regeringsrätten att ge prövningstillstånd till Skatteverket som överklagade domen.

Vi kan inte ha ett rättssamhälle där domstolarna bedömer samma sak på helt olika sätt, säger Inger Schörling.

Hon överväger nu att ta frågan vidare till Europadomstolen.

– Det här är en principiellt viktig fråga som borde vara intressant för Europadomstolen, säger Inger Schörling.

Om Inger Schörling har resurser att betala upptaxeringen är oklart.

– Det berör min privatekonomi och den vill jag inte kommentera, säger hon.