Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget är omöjligt för den mannen

/

Annons

Är ni sugna på glass?

Vill ni ha något annat än det i och för sig stora utbud som finns i affärerna? Kanske rent av göra glassen själv.

Då finns det en ny bok, ett riktigt gediget praktverk: Glass/passion (Prisma) skapat av Jan Hedh. Ett tungt namn i branschen. Han har bland annat lärt ut sina mästarknep för marmeladtillverkning till chokladskaparna i Gävle och GD:s Jögga Larsson i Sandviken fick sitt livs måltid när han åt Jan Hedhs kräftsoppa smaksatt med vit choklad i Högbo.

Efter 45 år i branschen finns det inget som verkar omöjligt för denne Hedh. Här finns glass som förrätt, hummerglass på örter, gul majsglass på guacamole. För den som känner sig lite dekadent finns champagnesorbet och för barnkalaset ”marängpudlar och glasstrutar som på Tivoli i

Köpenhamn”. Och så naturligtvis glass som vanliga desserter och som tårta.

En hel del verkar vara möjligt att göra även som glad amatör. De riktigt avancerade sakerna som att skulptera en isbjörn i is, blåsa och dra karamell och spinna socker till frukter, blommor och djur kanske vi överlåter till utbildat folk. Men det är roligt att titta på bilderna som pedagogiskt förklarar hur man gör. Vem faller inte för bilderna av hur man gör en riktig bröllopskrokan?

Men börjar man med basrecepten till glass, maräng, syltade frukter, nötmassa och mycket, mycket annat så kan man nog med lite träning lyckas åstadkomma riktigt härliga glassrätter.

Mer läsning

Annons