Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget extramandat till MP

Det blir inget extra mandat till Miljöpartiet om Lissabonfördraget går igenom. Därmed är det bara personkryssen som kan ta Bodil Ceballos från Gävle till Europaparlamentet.

Om Lissabonfördraget träder i kraft får Sveriges två nya platser i Europaparlamentet och får 20 ledamöter istället för 18.

Under valkvällen såg det ett tag ut som att ett av dessa två mandat skulle kunna gå till Miljöpartiet.

Det hade inneburit att Bodil Ceballos från Gävle som stod på tredje plats på listan hade kunnat ta sig in i parlamentet. Men igår meddelade Valmyndigheten att valnattsresultatet ger de två eventuella extra mandaten till Piratpartiet och Socialdemokraterna.

Det innebär att det enbart är många personkryss som kan ta Bodil Ceballos till Europaparlamentet.

– Det är klart att jag är lite besviken på att det inte blev fler mandat för oss. De senaste veckorna har det ju sett ut som att vi hade chansen till ett tredje mandat, säger Bodil Ceballos.

Hon har inte bedrivit någon större personvalskampanj och tror därför att hennes chanser att kryssa sig förbi något av toppnamnen är små.

När drygt en tiondel av valdistrikten hade räknat sina kryss igår låg Bodil Ceballos på fjärde plats bland Miljöpartiets kandidater och var långt ifrån en plats i Europaparlamentet. På onsdag är det slutliga resultatet klart.

Om hon inte väljs in i Europaparlamentet så kommer hon troligen att kandidera för en andra mandatperiod i riksdagen vid nästa års val.

– Jag har inte hunnit fundera över det än men jag har tidigare tänkt att två mandatperioder i riksdagen vore lagom, säger Bodil Ceballos.