Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget kaffe men ett kafé

I början på juni stod Margaretha Andersson vid grinden till Engesbergs herrgård. Hon såg huset, miljön och havet. Och tänkte att i en sådan miljö vill hon jobba. Nu, tre veckor senare, driver hon ett kafé där.

Annons

I början på juni ville Margaretha Andersson ta en fika och äta en räkmacka i Engesberg. Men alla ställen som serverade kaffe var stängda just då.

Kaféet på Engesbergs herrgård hade till och med varit stängt sedan det slog igen i höstas.

Hon fick inget kaffe men i stället en vision när hon stod vid grinden till byggnaden.

– Jag såg huset, miljön och havet. Jag såg folk som campade, spelade spel och åkte båt. Och jag tänkte att i en sådan miljö vill jag jobba, säger hon.

Så hon tog kontakt med Bosse Hedqvist, ägare till Bosses catering, och började med honom smida planer på vad byggnaden och marken runtom kunde användas till.

De kom överens om att arrendera fastigheten och öppna ett kafé med olika aktiviteter i byggnaden och utanför.

I torsdags förra veckan slogs portarna upp för första gången. Men inte många kom premiärdagen.

Desto fler dök upp under midsommarhelgen.

– Då hade de dans och lekar här utanför, det var full rulle hela tiden, säger Margaretha Andersson.

Hon driver också Bomhus Folkets hus sedan en tid tillbaka. Där finns fritidsgården Legenden. I juli tänker hon ha dagläger för barnen som går på fritidsgården.

– Här ska de kunna spela fotboll, kricket och andra spel. Och så ska vi ha lite cirkus. Barnen ska få fiska också och lära sig mer om konst.

Hon kommer att upplåta väggarna i byggnaden åt konstnärer att hänga sina alster på. Redan nu pågår två utställningar i matsalen med det jättelika trägolvet som knakar under fötterna.

– Min mamma är en av konstnärerna som ställer ut, säger hon.

Husets specialitet är skärgårdstallrik. Den innehåller tre sorters hemmagjord sill, pepparlax, dillmajonnäs, färskpotatis och knäckebröd med smör och ost på.

– Vi har bara kallkök och enda varma maten vi får servera är den som värms i mikro.

Just nu jobbar hon alldeles ensam i köket och kassan. Men snart måste hon ta in förstärkning.

– För varje dag får vi fler gäster. Och ännu har inte ens semestermånaden börjat, säger hon.

Herrgården har sedan några år tillbaka varit samlingsplats för motorcyklister och folk som kör äldre bilmodeller. Varje onsdag dånar de in och möts runt borden utomhus.

Tommy Hedberg, Anders Allvin och Bosse Sundin är på plats i varsin jättelik amerikanare av raggarmodell.

– Platsen ligger på lagom avstånd från stan. Och så gillar vi miljön. Därför träffas vi just här, säger de.