Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget magiskt recept

Annons

Regeringen är passiv – oppositionen är aktiv. Den verklighetsbeskrivningen försöker Socialdemokraterna etablera på bred front i debatten.

Under tisdagens ekonomiska seminarium under politikerveckan på Gotland var det dags igen. Den här gången var det ungdomsarbetslösheten som stod i fokus.

Regeringens ”passivitetslinje” leder till en arbetslöshetschock, förklarade den ekonomiske talespersonen Thomas Östros. Istället för regeringens jobbgaranti vill socialdemokraterna införa en ”jobbstart”, bestående av utbildningsinsatser och praktikplatser, som är tänkt att förhindra utslagning från arbetsmarknaden.

Östros gör sig bättre när han agerar professor än när han går in i rollen som polemisk politiker. Men att Östros verkar vara genuint engagerad av ungdomarnas situation betyder inte nödvändigtvis att hans svar är rätt. Forskningen pekar på många möjliga lösningar för att pressa ner arbetslösheten: lägre ingångslöner och flexiblare arbetsregler är andra alternativ.

Problemet med massiva arbetslöshetsåtgärder är att det är svårt att upprätthålla en hög kvalitet - eller att utvärdera vilka effekter man hade kunnat få med andra typer av insatser. Gör datakurser och söka-jobb-dagar verkligen att ungdomarna lättare får jobb?

Under Socialdemokraternas senaste period vid makten var kritiken hård mot alla meningslösa åtgärder som mest fungerade som förvaring. Det är inte mycket som tyder på att ”jobbstarten” är det magiska receptet för att få ungdomarna att faktiskt hitta riktiga, varaktiga jobb.