Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget mera skolfoto

På en del skolor är fotograferandet i full gång. Andra får numera klara sig utan.

Om två år kommer skolfotot vara ett minne blott.

Annons

Förra året fattade ledningsgruppen för de kommunala grundskolorna i Gävle ett beslut om att avskaffa skolfotot. Orsaken är ett brev till barn- och ungdomsnämnden från Ekonomiskt kunskapscenter, ett nätverk som arbetar för att motverka fattigdom och social utestängning.

Nätverket hade träffat allt för många föräldrar som känt sig tvungna att för sina barns skull att köpa fotona men inte kunnat betala för dem och dragit på sig inkassokrav.

– Det är verkligen en skuldfälla. Många som söker skuldsanering har skulder för just skolfotografering. Det är en räkning man måste prioritera efter mat, hyra och el och blir den liggande några år blir det en väldigt hög kostnad, säger Kristina Fält, konsumentvägledare i Gävle.

Vissa skolor har fortfarande avtal med fotoföretagen och de sista löper ut 2015.

Gruppfoton tas fortfarande för att användas på skolorna. Men huruvida elever och föräldrar kommer att kunna köpa ett gruppfoto lär skilja sig från skola till skola.

– Det finns några interna användningsområden för bilderna men föräldrar kommer inte att kunna köpa dem av skolan, säger Anette Danielsson, biträdande rektor på Lillhagsskolan.