Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget mögel på dagis

Det finns inget som tyder på mögel på Tallbackens förskola. Däremot kan en felaktig ventilation ligga bakom luktproblem, uppger Hoforshus fastighetschef Marcus Wallin.

Som GD tidigare beskrivit har det varit diskussioner om miljön på Tallbackens förskola i Torsåker. Personalen upplever en konstig lukt i någon lokal. Det har gett upphov till en rädsla bland föräldrar i Bodås som redan i höst ska lämna sina barn till förskolan när förskolan i Bodås läggs ner.

Hoforshus har sedan i november undersökt problemet och en första mätning av luften visade inga tecken på mögel.

Nu finns resultaten från materialprover från olika lokaler. Platser som personalen har valt ut tillsammans med de undersökande företaget.

– Laboratorieresultaten visar inte förhöjda värden på något och en normal fukthalt, säger Marcus Wallin.

Men Marcus Wallin påpekar att det i en av syllarna finns en egen doft, en doft som personalen känt igen. Han förklarar att doften kommit in på grund av ett undertryck i lokalen. Nu har ventilationen justerats och doften är borta.

– När vi har haft kontakter med personalen så säger man också att den är borta, säger han.

Men han ska ha ytterligare kontakter nu efter semestern och en enkätundersökning planeras i höst för att få svar på om personalen fortfarande upplever problem i lokalerna.

Den gamla fuktskada som uppstod 2006 när det regnade in är åtgärdad och där finns inte heller några problem.

Men som Marcus Wallin uttrycker det kan man aldrig garantera något. Samtidigt har Hoforshus verkligen gjort så grundliga undersökningar man kan för att ge personal och barn en bra och hälsosam miljö.