Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget samband mellan olyckor

GÄVLEDe allvarliga arbetsplatsolyckorna på Korsnäs i våras leder till skärpta säkerhetskrav och nya rutiner i fabriken. Men varken facket eller företagsledningen kan se något mönster i olyckorna, bland dem en dödsolycka.

- Det ärt svårt att se något samband. De har funnits individuella orsaker, säger Jan-Henrik Sandberg, ordförande i Pappers avdelning på Korsnäs.
Korsnäs egen utredning har inte kunnat klarlägga alla detaljer kring de två allvarligaste olyckorna, en vid renseriet den 13 februari, då en 54-årig anställd omkom, och en vid pappersmaskin 5 en vecka senare, då en 31-årig anställd klämskadades svårt.
Det finns inga vittnen till de olyckorna. 31-åringen, som skadades svårt men överlevde, har en minneslucka i samband med olyckan.
Arbetsmiljöinspektionen, facket och företaget är överens om de åtgärder som redan vidtagits eller som ska vidtas efter utredningarna om olyckorna.
- Vi har jobbat helt oberoende, men kommit fram till ungefär samma saker, säger Gunnar Lind på arbetsmiljöinspektionen.
Flera brister
Utredningen om dödsolyckan, när en anställd klämdes ihjäl på ett transportband, visar på flera olika brister som bidrog till händelsen. Bandet var inte i drift, men startades manuellt i samband med ett annat reparationsarbete. Normalt ska ett larm varna personer för att bandet körs igång, men det fungerar inte när bandet körs manuellt. De som startade bandet visste heller inte om att 54-åringen fanns i området.
Olyckan leder nu till att larmfunktionen ska ses över, och att alla som är indragna i underhållsarbeten ska få en gemensam genomgång innan arbetet sätts igång.
- Vi behöver en bättre samordning, säger Leif Bergkvist, arbetsmiljöansvarig på Korsnäs, som inte vill ge någon enskild skulden för dödsolyckan. Men strömmen till transportbandet skulle ha varit bruten och strömbrytaren låst.
Företaget skärper också instruktionerna för att förhindra att maskiner sätts igång när personer utför underhåll eller reparationer. Korsnäs inför en sanktionsmöjlighet mot anställda som bryter mot de reglerna. De kan drabbas av disciplinstraff i form av varningar och vid upprepade fall kan sanktionerna skärpas ytterligare.
Brott på pappersbanan
Den andra allvarliga olyckan inträffade vid pappersmaskin 5, i samband med ett brott på pappersbanan. 34-åringen skulle troligen rensa en del av maskinen från pappersrester när han på något sätt kom i kontakt med en roterande gummiklädd vals. Mannen hittades under valsen med svåra klämskador.
Korsnäs har nu förbättrat skyddsräcken kring valsen och dessutom infört rutinen att maskinen ska stoppas när de anställda behöver ta bort papperrester.
- Det är en direkt följd av olyckan, säger Leif Bergkvist.
Företaget fick i samband med flera av olyckorna kritik från huvudskyddsombudet för att man inte uttalade sig till medierna. Korsnäs VD, Per Lindberg, förklarade den inställningen när företaget presenterade sin utredning av olyckorna.
- Vi tyckte att det var bättre att inte säga något alls när vi inte visste vad som hänt, sa Per Lindberg, men han var samtidigt självkritisk.
- Det visade sig nog vara fel.