Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget straff för Gavlegårdarna

Trots att Gavlegårdarna brutit mot lagen om offentlig upphandling så väntar inget straff för det kommunala bolaget. Det beror på att det gått mer än fem år sedan händelsen och att möjligheten att begära skadestånd upphör redan efter ett år.

Lagen om offentlig upphandling har i dagsläget inga sanktionsmöjligheter. Det går inte att döma ut böter eller någon annan form av straff till ett kommunalt bolag som brutit mot lagen. Däremot har företag som anser sig ha gått miste om sin rätt att delta i en offentlig upphandling möjlighet att vända sig till domstol och begära en överprövning.
– Om domstolen kommer fram till att det skett en otillåten direktupphandling kan domstolen besluta att upphandlingen ska göras om, berättar Anders Svenson, jurist på Konkurrensverket.
Han berättar att det är sällan detta sker eftersom de företag som gått miste om en offentlig upphandling sällan får veta att en offentlig instans köpt någon vara eller tjänst utan en korrekt upphandling.
Om en leverantör upptäcker att ett fel begåtts efter att den beställda tjänsten redan utförts har leverantören möjlighet att begära skadestånd. Detta är dock extremt ovanligt enligt Anders Svenson. Och om något byggföretag nu skulle komma på tanken att begära skadestånd från Gavlegårdarna för den uteblivna upphandlingen 2003 så är detta inte möjligt.
– Skadeståndsanspråk ska väckas inom ett år från den tid då ett avtal har skrivits, berättar Anders Svenson.
Lagen om offentlig upphandling håller dock på att ses över just nu efter ett EU-direktiv. Allt tyder på att det inom ett år kommer att bli en skärpning av lagen som innebär att Konkurrensverket kan utdöma sanktionsavgifter när lagen inte följs.