Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inhyrd personal räcker inte till att fylla luckorna inom ambulansen – "Arbetsmiljön för alla blir jättetuff"

För att klara personalbehoven inom ambulansen har Region Gävleborg tvingats ta in bemanningsföretag. Men den inhyrda personalen fyller inte luckorna som finns.
– Vi är inte uppe i den totala nivån som vi ville ha, säger divisionschefen Helena Björkman.

Sedan den omstridda nattjouren infördes för ambulanspersonalen i Gävleborg i februari har närmare 40 medarbetare sagt upp sig – vilket nu börjar märkas i praktiken, säger Anna Bergström, Vårdförbundets avdelningsordförande i Gävleborg.

– Det är nu medarbetare faktiskt börjar att försvinna, tidigare har de varit siffror på ett papper. Arbetsmiljön för alla blir jättetuff och medarbetare är stressade över hur det ska lösa sig och vilket ansvar man kommer att få ta i och med en låg bemanning, säger hon.

Divisionschefen Helena Björkman säger att situationen är "olycklig" men att ambulanssjukvården inte är ensam om att ha en tuff arbetsmiljö. För att lösa personalbehoven har Region Gävleborg bland annat tagit in bemanningspersonal, men än så länge har den inhyrda personalen inte fyllt alla luckor som finns.

– I mitten av förra veckan hade en av leverantörerna levererat mer än vad avtalet säger medan en annan inte hade levererat alls. Men de luckor som finns fylls allt eftersom, säger Helena Björkman och fortsätter:

– Vi tar inte emot vad som helst, vi har krav på vad de ska kunna så att de klarar verksamheten. Vi gör egna kontroller på alla via ambulansöverläkaren och de som är här har vana att jobba i akutsjukvård och ambulanssjukvård.

Tidigare har det rapporterats att det i sommar ställs fyra dagambulanser Gävleborgs län, medan det ett antal nätter ställs tre dygnsambulanser. Dock ska en flerbårsambulans, som motsvarar två dagbilar, vara i drift under hela sommaren.

Vårdförbundets Anna Bergström säger att de ställda bilarna kommer att påverka patientsäkerheten, vilket Helena Björkman inte håller med om:

– Vi bedömer att vi har en god patientsäkerhet. Det är olyckligt att den upplevelsen finns, men när vi tittar på den beläggning vi har och hur stor justering det blir ser vi att den är ganska marginell, säger hon.