Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inkokt lax med kall skaldjurssås

Annons

För 5-6 personer
1 laxsida, ca 1-1 1/2 kg
1 liter vatten
1 bit purjolök
2-3 dillkvistar
3 msk vitvinsvinäger
2 msk salt
5-6 vitpepparkorn
Att äta till:
3 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
200 g skalade räkor
1 tsk vitvinsvinäger
hårdkokta ägghalvor
1. Koka upp vatten. Tillsätt strimlad purjolök, dill, vinäger, salt och vitpepparkorn. Dra kastrullen från värmen.
2. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i ugnsfast form med höga kanter. Slå på den varma vätskan och täck med lock eller aluminiumfolie.
3. Ugnskoka fisken 12 minuter mitt i 200 graders ugn. Låt fisken kallna i den lagen, helst på riktigt kall plats, exempelvis källare om sådan finns. Sätt däremot inte in den varma fisken i kylen.
4. Blanda majonnäs och crème fraiche till slät sås. Smaksätt varsamt med vitvinsvinäger. Frysta räkor måste tinas helt och kramas ur så de inte vätskar sig i såsen. Färska räkor kan användas direkt. Hacka räkorna och rör ner dem i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken kyld med kall skaldjurssås och nykokt färskpotatis och ägghalvor.