Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inkokt lax med kall skaldjurssås

För 5-6 personer
1 laxsida, ca 1-1 1/2 kg
1 liter vatten
1 bit purjolök
2-3 dillkvistar
3 msk vitvinsvinäger
2 msk salt
5-6 vitpepparkorn
Att äta till:
3 msk majonnäs
2 dl crème fraiche
200 g skalade räkor
1 tsk vitvinsvinäger
hårdkokta ägghalvor
1. Koka upp vatten. Tillsätt strimlad purjolök, dill, vinäger, salt och vitpepparkorn. Dra kastrullen från värmen.
2. Lägg fisken med skinnsidan nedåt i ugnsfast form med höga kanter. Slå på den varma vätskan och täck med lock eller aluminiumfolie.
3. Ugnskoka fisken 12 minuter mitt i 200 graders ugn. Låt fisken kallna i den lagen, helst på riktigt kall plats, exempelvis källare om sådan finns. Sätt däremot inte in den varma fisken i kylen.
4. Blanda majonnäs och crème fraiche till slät sås. Smaksätt varsamt med vitvinsvinäger. Frysta räkor måste tinas helt och kramas ur så de inte vätskar sig i såsen. Färska räkor kan användas direkt. Hacka räkorna och rör ner dem i såsen. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken kyld med kall skaldjurssås och nykokt färskpotatis och ägghalvor.