Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inkokt lax med löjromstoppad Skagenröra

600 g laxfilé

Till inkokningslagen: 1 msk salt

1 liter vatten, 1 lagerblad

5 vitpepparkorn, 1/2 purjolök

dillstjälkar, 3 msk vitvinsvinäger

Till Skagenröran:

1 1/2 dl majonnäs

4 msk crème fraiche

1 liten rödlök, 3-4 msk finhackad dill

400 g skalade räkor

1/2 tsk vitvinsvinäger

salt, 75 g avrunnen löjrom

Dill till dekorering

Att äta till:

12 hela räkor, 2 hårdkokta ägg

sallad, gurka och tomat, färskpotatis

1. Lax till inkokning ska vara benfri men med skinnet kvar. Vass kniv och en liten tång underlättar arbetet.

2. Lägg en stort folieark i botten på ugnens långpanna. Låt halva foliearket hänga utanför formen. Lägg fisken med skinnsidan nedåt på folien. Tillsätt vatten, kryddor, lök och dill. Vik över folien som lock och ställ in allt i 200 graders ugn. Efter 20 minuter är fisken färdig.

3. Ta ut formen och lyft upp fisken med folie och allt. Vänd fisken så att skinnsidan kommer upp. Dra bort skinnet och putsa bort det bruna underhudsfettet. Täck fisken med fuktat smörpapper och låt den svalna.

4. Skala och hacka rödlöken mycket fint. Hacka även dillen. Färska räkor kan grovhackas direkt, frysta måste tinas och kramas ur på dubbelt hushållspapper för att Skagenröran inte ska bli för lös. Importerad löjrom bör ”hängas” vilket innebär att den får rinna av i finmaskig sil. Svensk löjrom är i regel fastare och kan användas direkt.

5. Blanda majonnäs med crème fraiche. Rör ner hackad rödlök, dill och grovhackade räkor. Smaka av med salt och några droppar vitvinsvinäger.

6. Lägg upp fisken och garnera med blandade blad och salladsgrönsaker, ägghalva och en klick Skagenröra direkt på tallrik eller i separat skål. Garnera med löjrom, dill och några hela räkor.