Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Derbyt i all ära - men GGIK-tjejerna är hetast

Det finns tyvärr alldeles för få derbyn värda namnet i det här distriktet.

Alba–GGIK är dock odiskutabel etta på listan.

Men trots resultatet 3–7 där, trots att derbyt dallrade som ett nedflyttningsstreck – så är det ändå så här också:

Det hetaste innebandylaget i Gästrikland heter GGIK och har spelare som heter Johanna, Kajsa, Evelina och rensar damettan från motstånd.

Annons

Resan med det här unga, talangfulla laget – många har inte ens fyllt 20 år – verkar gå från norr till söder. För GGIK är en elitserieplats på spåret. I nuläget är det GGIK från norra, Linköping från mellersta ettan, Warberg från södra och Jönköping från kvalplatsen i elitserien som kommer att göra upp om två platser senare i vår.
Men det här är inget man ska snacka om i GGIK.

Det räcker med att tabellen gör sig ännu mer spännande och påmind över natten, när huvudmotståndaren FBC Uppsala förlorar en lördagsmatch och att seriesegern plötsligt är greppbar.
Då kan säkra 10–1 mot seriefyran Skellefteå på lördagen förvandlas till sparsamma och kittlande 3–2 när seriesjuan Vindeln närmade sig i slutet dagen efter.
Ändå var det här en av ytterst få sistaperioder som GGIK har förlorat under hela säsongen. Och förlorar över huvud taget, det gör GGIK ytterst sällan. Bara två förluster, och totalt 49 poäng av 57 möjliga.
Det är därför man måste påminna om att GGIK faktiskt är nykomling i ettan i år, efter att ha stormat genom div 2 förra säsongen.

GGIK utstrålar faktiskt en intressant vinnarattityd, som grundar sig i tre saker.
1) Vetskapen om att all svett och möda man lagt ned på försäsongsträningen alltid betalar sig över 60 minuter.
2) Tempot och passningsspelet som är klart mer glädjefyllt och energigivande än en klassisk backa-hem-i-väntan-på-nästa-spelvändning.
3) Laget innehåller matchvinnartyper som exempelvis Johanna Persson, som vet hur elitserien smakar.
Nu återstår bara tre matcher i serien, och i helgen klarade man alltså ytterligare ett blindskär med en helhelg med två hemmamatcher.
3–2 mot Vindeln var dock i målsnålaste laget, men ändå fick jag se två riktigt läckra mål.
2–1 när Kajsa Larsson diagonalade i sär halva Vindeln, varpå Johanna Persson vände upp och ned på resten med sin passning och Evelina Rösnäs var dundersäker i skottet.
3–1 när Johanna Persson rappade till direkt i power play och visade att hon är seriens vassaste målskytt.

SMHI har de senaste åren gjort till en sport att utse i stort sett varje snöflinga till en klass 1- eller klass 2-varning.
Vad vi på sportredaktionen har fog för är att utse vinterns lagidrott till något värt att varna för på nationell dambasis.
Brynäs damer leder riksserien i ishockey, och slog självklart bottenlaget Ormsta hemma i går.
Sandvikens AIK leder damallsvenskan i bandy, och skickar i veckan iväg fyra spelare på VM-uppdrag i ryska Irkutsk.
GGIK-damerna ryter i toppen av div 1.
...och CK Granit har ett av Sveriges bästa lag i curling i Team Ega som också kommer att spela JVM i Östersund om några veckor.

Derbyt? Det var som vanligt fullsatt i Jernvallen, och det blev en svängig match trots att lagen dansar kring nedflyttningsstrecket. Båda lagen behövde vinna, Alba var i poäng- och mentalt överläge efter att ha hållit GGIK bakom sig under säsongen och fick 6–6 på Träffen i höstas inför 450 åskådare.
Nu såg 814 åskådare i Jernvallen Alba ta ledningen, men GGIK ta över matchen och sedan även ta segern och steget förbi Alba och över det där förhatliga strecket.
En viktig seger, en blytung derbyseger.
Det finns dock anledning även för GGIK-folket att hålla tummarna för Alba i fortsättningen – för de här derbyna behövs.

Mer läsning

Annons