Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll möts ärkerivalerna igen

Det var något som fattades i innebandygästrikland ifjol.

Visst möttes Alba och Aston i ett hett derby i Sandviken – men matchen med stort M är ju den mellan Gävle GIK och Alba. Ärkerivalerna...

I kväll är det dags på Träffen i Gävle när lagen huserar i samma serie igen.

Annons

– Den som säger att det inte är speciellt ljuger. Klart det är stort och ser man på alla stora lagidrotter är det här det största i Gästrikland. I hockeyn finns det inget, i fotbollen är det tomt och inte heller bandyn har något, säger Albas tränare Lennart Liljedahl inför fighten.

Hatkärleken har funnits i många år nu med kontroversiella övergångar och striden om vilket lag som egentligen är bäst i Gästrikland.

– Men det är väl precis så det ska vara. För våra killar är det här de största matcherna på hela säsongen och nu har vi ett gäng unga killar med som gör derbypremiär i kväll, fortsätter Liljedahl.

Vi börjar med Alba just därför att tabellen säger att laget är dubbelt så bra som Godis just nu.

Tolv respektive sex poäng är överraskande läsning där nykomlingen har övertaget i inledningen av säsongen.

– Om det vore så enkelt. Det är klart att vi har fått en bra start, vunnit fyra av sex matcher och vi är jäkligt nöjda så här långt. Men det är små marginaler och det går aldrig att säga någonting inför ett derby så här.

Men Albatränaren har inget emot att gå in som favoriter.

– Äh, det kan vi ta. Vi vet vad Godis kan och deras två förstakedjor håller mycket, mycket hög allsvensk klass. Det är bara att titta på namnen. Alla vet att det kommer att lossna förr eller senare. För våran del får vi hoppas på senare än i kväll i alla fall...

Tre raka segrar har gett självförtroende och visst kan Alba vinna även om det lossnar för Godis – så bra är laget.

Godis tränare Stefan Åsbergh föser gärna över favorittipsen på antagonisterna från västra Gästrikland. Hans gäng hade förstås mycket högre förväntningar än den nedflyttningsplats trea från slutet som nu är fallet.

– Men så måste det ju bli. Vi vann premiären och har sedan inte nått upp till den kapacitet vi har. Visserligen har vi haft alldeles för många skador och sjukdomar för att det ska vara riktigt bra men vi måste kunna hantera det bättre än vi har gjort.

Viktiga Erik Skoog är fortfarande borta och kommer att vara det hela säsongen. Hans knäskada kommer att opereras.

– Men annars har uppehållet på två veckor varit bra för oss. Vi har kunnat träna ordentligt med fullt manskap och fokuserat riktigt bra på omstarten. Sedan är det förstås kul att det blir i en sådan speciellt match som Alba på hemmaplan, säger Åsbergh.

En fredagskväll på Träffen borde innebära en hel del folk på läktaren. Det brukar vara 500-600 åskådare på plats i det här prestigemötet.

Nu är det också första gången på två år som lagen möts. Statistisk sett så ligger GGIK bäst till för segern då de dragit det längsta strået flest gånger genom åren.

Men de två senaste matcherna var det faktiskt Alba som gick segrande ur.

Mer läsning

Annons