Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nya GGIK” ska ge experterna svar på tal

Hårdsatsande Gävle GIK misslyckades med det stora målet att nå superligan. Nu börjar klubben om – med ny strategi, nya spelare och ny tränare.

– Vi ska bli ett l-a-g, säger Johan Haglund.

Annons

Vassa värvningar presenterades år efter år – men trots att exempelvis Billy Nilsson flyttade hem från superligalaget Sirius landade GGIK:s fleråriga försök att nå högsta serien på en mycket blygsam niondeplats i allsvenskan i fjol.

När sedan misslyckandet kröntes med att klubben lade ned damlaget på elitnivå, trots att de faktiskt vid den tidpunkten var närmare att nå målet än herrarna, blåste det storm kring herrlaget.

En vecka innan den turbulensen skrev Johan Haglund på som ny tränare.

– Det var ett ganska sent beslut – så jag hade ärligt talat inte tid att lägga ned så mycket funderingar på det där då det hände. Jag började direkt att jobba med försäsongsplaneringen. Men det tog nog lite energi för en del andra kring herrlaget, säger han.

Nu har ovädret blåst förbi.

GGIK:s damlag spelar numera i division 4 och herrarna går in i en allsvensk säsong, för första gången på länge utan målet att vara ett topplag.

– Vi vill säkra kontraktet så tidigt som möjligt. Nåt annat vore dumdristigt att säga med ett så ungt lag, säger Haglund.

Tidigare storstjärnor som Billy Nilsson, Mattias Lindberg och Pelle Jansson har lämnat och GGIK bygger nytt.

Johan Haglund berättar om förändringsarbetet:

– I satsningen mot superligan kan jag känna att det missades en del saker på vägen. Nu har vi varit noga med att jobba hårt med saker som träningskultur, förberedelser, arbetet vid sidan om planen. Vi vill få till ett l-a-g där alla har ansvar och känner delaktighet. Det handlar inte bara om att värva bra spelare.

– Målet har varit att få en grupp som fungerar tillsammans.

Nu ska ”nya GGIK” som outsider visa att experterna har fel.

– Jag såg i Innebandymagazinet att många inte tror att vi ska greja det här. Och den här allsvenskan är absolut tuffare än på länge, kanske den tuffaste någonsin.

I rockärmen har GGIK fortfarande en förstakedja av hög klass – den med Jonathan Hedström, Johan ”Chippen” Andersson och Jesper Lundgren.

– Som jag ser det håller dom superligaklass och skulle gå in i vilket annat allsvenskt lag som helst, säger Johan Haglund.

Enda bekymret inför kvällens premiär hemma mot stora seriefavoriten Balrog är att backen Linus Nilsson, en av de många unga försvarare som GGIK litar till i år, skadade sig i genrepet och blir borta en tid.

– Han vred till knäet och har så mycket vätska i det just nu att vi måste vänta ett par veckor innan man kan se hur illa det är. Att han är borta är ett avbräck, han har varit riktigt bra på försäsongen, säger Johan Haglund.

GGIK slutade precis ovanför nedflyttningsstrecket, kom undan med andan i halsen, medan stora rivalen Alba åkte ut och numera både bytt namn (SAIK innebandy) och division.

Det innebär att de alltid emotsedda derbymatcherna försvunnit.

– Synd förstås, men vi möttes i alla fall i en träningsmatch så man fick lite känsla ändå.

• Hur gick det?

– Vi vann ganska stort.

Fotnot: Det blev 10–6 till GGIK mot SAIK.

Mer läsning

Annons