Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken speciell match för Alba

Matchen i division 1 Norra för damer på Jernvallen på lördag blir speciell.

Det blir, nästan, IBK Alba mot IBK Alba – fem spelare från klubben spelar i motståndarlaget RIG Umeå.

– Det blir lite konstigt att vara bortalag där man spelat sedan man var sju år, säger Emelie Edström, som ska möta både syrran och pappa.

Annons

Umeå har innebandygymnasium med riksintag, och det är anledningen till att matchen på lördag inte är någon vanlig match.

Emelie Edström, Cornelia Fjellstedt, Karin Nygren, Jennifer Cliffoord och Sophie Lundmark har alla sökt och blivit antagna och flyttat från Sandviken.

Men nu gör de ”comeback”.

I våras var de alla med och hjälpte Alba att kvala upp i ettan när Björklinge besegrades.

Nu vill de stjälpa sina gamla kompisar.

– Under de två första åren sa reglerna att man fick representera två olika klubbar när man går innebandygymnasiet, det var därför vi kunde vara med och kvala med Alba, säger Emelie Edström, som går tredje och sista året i Umeå just nu.

– Från och med den här säsongen är reglerna ändrade, förklarar hon – och det var väl kanske lika bra med tanke på att Alba och RIK Umeå spelar i samma division.

Det blir tillräckligt svårt ändå, att spela på Jernvallen m-o-t Alba. Och i Alba spelar dessutom två år yngre systern Hanna och i båset står tränaren pappa Hasse.

En extra krydda är att Emelie är forward och Hanna back.

• Hur mycket har ni snackat om den här matchen?

– En hel del så klart. Det är ju helt klart årets match. Och det blir svårt för mamma på läktaren att veta vem hon ska hålla på.

• Kommer du att jubla om du gör mål eller håller du igen?

– Jag kommer att jubla, absolut!

Och Emelie tror på seger och tippar 7–2.

– Vi förväntas vinna, Alba är ju nykomling och vi har spelat i ettan några år nu. Det vore konstigt om vi inte var favoriter. Och surt om vi skulle förlora.

Hur det än går i mötet mellan lagen kan Alba känna sig som vinnare.

– Vi är jättestolta över tjejerna som kommit in på innebandygymnasiet där uppe, även om vi helst skulle vilja ha dem i vårt eget lag, säger Kent Öhman i Albas damsektion.

– Man utvecklas helt klart jättemycket på RIG, det är jättebra träningsmöjligheter. Man måste verkligen älska innebandy eftersom vi tränar runt sju gånger i veckan plus match – men det gör jag så det är inga problem, säger Emelie.

Hon, Cornelia, Karin och Jennifer är alla födda 1993 medan målvakten Sophie Lundmark är född 1995 och går första året.

– Hon har nyss börjat här, så hon har färsk kontakt med varenda spelare i Alba. Det har ju kommit några nya spelare till den här säsongen som vi andra inte känner, säger Emelie.

• När ni gått ut gymnasiet, vad händer då?

– Det har man inte hunnit tänka på riktigt än. Men man har ju inte gått tre år här bara för att lägga av, så mycket kan man väl säga.

Alba har inlett säsongen med två raka segrar, mot Jämtland och Övik, men förlorade senast mot topplaget Umeå City med 5–0.

RIG Umeå förlorade senast mot GGIK med 4–3 i förlängning.

Mer läsning

Annons