Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innovatörer utsedda

Vinnarna i Gävleborg av Sveriges största innovationspris, SKAPA-priset, har utsetts vid en ceremoni på slottet i Gävle hos landshövding Barbro Holmberg. Vinnarna fick 15 000 kronor vardera av Almi GävleDala och 10 000 kronor vardera från Agne Johanssons minnesfond.

Gävleborna Joakim Engberg och Monica Strömbom fick SKAPAs Utvecklingspris för sin marina fjärrstyrda rengöringsrobot, som gör rent fartygsskrov från alger och havstulpaner vilket ger stora ekonomiska och miljövinster.

Till Framtidens Innovatör utsågs Sandvikenborna Christoffer Hamrin och Viktor Prim, som utvecklat en spårledningsmätare för järnvägen som i tid varnar för signalfel och stopp i tågtrafiken.

- Pristagarna har utvecklat produkter som kan få inte bara stor samhällsekonomisk betydelse utan också medför miljövinster. Det är innovationer som ger betydande samhällsnytta med andra ord, säger Lars Jansson, innovationsrådgivare hos Almi GävleDala.

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA-galan på Stockholmsmässan den 5 november. Prissumman är 550 000 kronor.

Juryn består ledamöter från Almi Företagspartner GävleDala, Region Gävleborg, LIST, Högskolan Gävle och Movexum.