Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inredning är Sofies grej

Ibland är det meningen det som sker. För ett halvår sedan stod Sofie Källström utan bostad och med tillfälliga jobb i restaurangbranschen. Nu bor hon i en paradlägenhet och har börjat på en helt ny yrkeskarriär.

Ett riktigt drömjobb, som hon knappt trodde fanns i våra trakter. Sofie Källström jobbar som professionell inredare med nya uppdrag hela tiden. Från styling av historiska trähus i Gamla Gefle till färgsättning av moderna lyxlägenheter.

– Fast jag brukar kalla mig inredningsassistent, rättar Sofie och skrattar härligt.

Hon pratar mycket och strålar i kapp med ljuset som väller in genom enorma fönster. Katten Neo blir nyfiken på gästerna och stryker sig lite mot benen. Sofie lyfter upp och gosar. På matbordet med den ådringsmålade skivan med mycket patina har hon dukat fram nybakade morotscupcakes i olika pastellfärger och röd- och vitprickiga kaffekoppar från Upsala Ekeby. Loppisfyndet som hon nästan skämdes för att betala eftersom det var så billigt.

– Jag är ju bara nybörjare än och vill vara ödmjuk, fortsätter hon apropå sin titel. Men det är ett helt fantastiskt roligt jobb, inte en dag är den andra lik.

Sofie växte upp i Hamrånge i en kreativ familj. Pappa är fotograf, mamma journalist och lillebror konstnär. Själv har hon alltid varit intresserad av mode och inredning men nöjt sig med att leva ut sina stylinglustar på hemmaplan. Hon utbildade sig till kock och kallskänka (också kreativt yrke) och började sommarjobba på Hakkegårds restaurang redan när hon var femton. I fem år har hon gjort förrätter och desserter på Axmar brygga och njutit av kamratandan och den bedårande utsikten från sin arbetsplats.

– Jag har haft superroliga somrar där. Verkligen ett kanonställe att jobba på, men det är ju inte året runt.

Nya jobbet fick hon alltså av en slump. Det var när Sofies pappa skulle fotografera Duros nya tapetkollektion som hon fick kontakt med inredningsfirman första gången. Han behövde väggar med själ att avbilda tapeterna på och frågade om han fick låna hennes. Hon som varit van med pappas fotograferingar sedan barnsben ställde förstås upp. Varpå ett inredningsteam kom hem och tapetserade om delar av väggarna. När det senare tog slut mellan Sofie och hennes dåvarande pojkvän var det han som hade hyreskontraktet. Hon packade snällt ner sina pinaler i långa rader av flyttkartonger och grubblade på hur hon skulle få tag i en egen bostad. Då kom hon att tänka på inredningsfirman.

– Om det är nån som har bostadskontakter så borde det vara en som har inrett halva stan tänkte jag och ringde upp Lena Björklund på i&i. Någon vecka senare ringde hon tillbaka, men det var så konstigt för då började hon fråga hur mycket jobb jag hade just nu.

Sofie fick inget tips om en ny lägenhet. Däremot ett erbjudande om nytt jobb. Ett föräldravikariat som inredare skulle bli ledigt och Sofie fick jobbet om hon ville.

– Först trodde jag inte att det var sant. Sen blev jag orolig för om jag skulle klara det. Men nu känns det helt rätt. Vi funkar jättebra ihop också Lena och jag, två riktiga pratkvarnar.

I den vevan blev hon plötsligt erbjuden att ta över lägenheten som hon höll på att flytta ur. Och även om hon grämde sig en smula packade hon gärna upp flyttlådorna igen. Våningen är mycket delikat och ligger i ett av de äldre husen i Villastaden med äppelträd och fem minuter till Stortorget. Takhöjden är svindlande och fönstren med handblåst glas har partier med spröjs i överkant som ger ett fantastiskt ljusinsläpp. Här har hon inrett med känsla och lust. Hon tycker mycket om retro och gammeldags och blandar gärna med nytt och färg. Lite trött kan hon bli på hemmen där allting är vitt. I hallen har hon ett vackert sideboard som hon fyndade för en 50-lapp. Men hon har inte alltid varit lika förtjust i loppisar.

– Min bror och jag brukade skrika rakt ut när vi var små och mamma och pappa ville stanna på något loppis. I dag älskar jag att gå på loppisar. Mamma köpte ofta kupor i färgat glas att ställa ljus i och efter ett tag började jag tycka att det var fint. Nu har jag hur mycket färgat glas som helst.

På sideboardet i hallen har hon en helt annan samling. Nästan som en rabatt av blekaprikos rosarium, glaskulor fyllda med vatten och rosor i plast. Hon erkänner att hon har en kitschig böjelse och lärde sig tycka om dem redan hos dagmamman när hon var liten. När hon började samla kunde hon få dem för en tjuga, men sen dök de upp i ett inredningsprogram på TV och priserna steg hastigt. Mitt emellan plastrosor och fjärilstavlorna på väggen sticker ett par högklackade skor upp och glittrar som diskokulor. Inte särskilt lätta att gå i, men helt perfekta på festen med Hollywoodtema.

Balettlampan i vardagsrummet liknar en fluffig maräng, den har Sofie designat själv. Hon såg en variant på möbelmässan och fick inspiration. Lampställningar och tyll hade hon redan och två fredagkvällar framför TV:n tog det att få den färdig. När hon deltog i en inspirationskväll om pimpade möbler fick lampan mycket uppmärksamhet.

Även om hon har jätteroligt på jobbet ser hon fram emot ännu en nyhet. För första gången i sitt 28-åriga liv kommer Sofie att få semester.

– Hela två veckor ska jag vara ledig i sommar och då vill jag åka till Västkusten. Jag var till Fjällbacka med mina kompisar för några år sedan och det var så himla fint!