Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inredningsåret 2013 – jaktstil och folklore

Mer personligt och ett mer hållbart förhållningssätt till våra hem. Så kommer inredningsåret 2013 att se ut enligt inredaren Hillevi Björn. Shabby chic och helvitt är på väg ut och in kommer ruffiga saker i grova material från naturen och nedlagda fabriker.

Ju mer vi ser oss om i världen desto viktigare blir vår egen historia och våra traditioner, folklore och kurbits är heta uttryck.

Hillevi Björn har jobbat som inredare på Ikea i 13 år och följt utvecklingen på nära håll. Den största förändringen sedan hon började är just en längtan efter ett personligt hem.

– Alla frågar efter det, säger Hillevi. Man vill inte ha lika alla andra och det ser jag som en stor utmaning. Inredning visar precis som modet vem man är och det är jätteroligt. Just nu är vi på väg tillbaka till det gamla och hur det var förr på flera olika sätt. Rustikt och allmoge är stora trender. Människor vill också inreda med gott samvete och klär om och målar om som aldrig förr.

Vi träffas på Hillevis kontor på Sveriges minsta Ikeavaruhus som ligger i Valbo. Där jobbar fem inredare och det är ganska trångt, men stämningen är hjärtlig och var och en har sin egen vrå. Just nu är hon projektledare och fast stationerad under ett år, men annars ingår det i jobbet att göra uppdrag även på andra platser. Hillevi har inrett varuhus i Tokyo, Bergen, Madrid och Shanghai och funderar på att söka till Sidney. En av de vanligaste frågorna är hur man gör för att få jobb som inredare. Det finns två utbildningar som samarbetar med Ikea, Leksands Entreprenörskola och Handelsakademin i Göteborg. Om man vill röra på sig finns det mycket jobb, Ikea öppnar ständigt nya varuhus och nästa på tur är Qatar.

Hillevi bloggar om sina uppdrag på Jobbarbloggen på Ikeas hemsida. Att blogga om inredning har blivit populärt och det finns några som kan livnära sig på det.

– Bloggarna har en jättestor påverkan på hur vi inreder. Och där är det många som gillar shabby chic. Personligen tycker jag att det blir lite väl tråkigt, men nu ser jag ser en stark mottrend mot det vita med mörkare bruna möbler och inslag av starka färger. Många gör som jag och väljer en neutral grund hemma som är lätt att ändra med textilier och målarfärg.

Även om bloggarnas påverkan är stor är det branschen som styr trenderna. Hillevi får alla inredningsmagasinen till jobbet och om hon lägger ut alla nummer från en och samma månad blir hon lika fascinerad varje gång.

– Det är alltid samma stil och samma accentfärg som lanseras i de olika tidningarna samtidigt. Det är jätteintressant att se. Jag träffade en färgarkitekt som berättade om hur man sätter färgtrenderna. Man träffas varje år och inspireras av samhällets utveckling. När yuppienallarna kom blev det inne med klatschigt lila och efter nine-eleven ville människor ha mer jordnära och rogivande färger.

Just nu vill vi pigga upp oss och klara och starka accentfärger som rött och gult är på frammarsch. Mörka träslag och rustika material behöver något som ögat kan fästa sig på. Jaktstugan är också riktigt het som inredningsstil och många vill ha djurhorn och uppstoppade fåglar som prydnad.

Varför vill vi inreda som jaktstugor och gamla bondgårdar?

– Pendeln svänger hela tiden och nu längtar vi tillbaka till det gamla och våra rötter. Tänk bara på Hälsingegårdarna, som har blivit världsarv. Vi återanvänder, går på loppisar, sopsorterar och ordnar bokbytardagar. Vi vill ta ansvar för vår jord helt enkelt. Gamla mjölkkannor och skolplanscher är populära inredningsdetaljer.

Hur vi använder våra hem har ändrat sig mycket jämfört med för bara 50 år sedan. Då jobbade och skötte vi ärenden borta och kom hem för att äta och vila. I dag gör vi allting samtidigt, många jobbar hemma, vi gör bankärenden och handlar hemifrån, vi tvättar och umgås med vänner. Den här krångligheten tar kål på oss och vi försöker förenkla våra stressiga liv. Därför planerar vi även insidan av skåpen, ordning på tillvaron har blivit en identitet.

Det roligaste med jobbet som inredare tycker Hillevi är att skapa och få utlopp. Hon älskar att göra galna rum som får människor att reagera, men är samtidigt glad att hon slipper dem hemma. Hon njuter av att komma hem till människor med olika stilar, som 50-talshemmet med string och virrvarr eller hemmet med en total mix av blandade starka färger.

Hennes egen privata stil har förändrats genom åren. När hon var ung hade hon avlutade möbler och torkade rosor, det har hon inte nu. Tvärt om har färska blommor blivit en lyx som hon unnar sig. Intresset för form och design har växt och hon uppskattar sin krokiga svarvade lampa från Ikea PS. En Ägget-fåtölj skulle hon gärna vilja ha men har inte gjort sig råd, än.

– Jag älskar att gå på loppisar och i second handbutiker, erkänner hon utan att tveka. Till en fest köpte jag riktiga gamla silverbestick som blev jättefina att duka med. Och tänk så vackra små likörglas man tillverkade förr. Just nu letar jag efter gamla pinnstolar som jag ska måla om.

Har du någon förebild i inredningssammanhang?

– Designern Jon Eliasson som medverkar i Room Service gör spännande saker. Han löser problem på ett roligt sätt och det blir aldrig lika. Han utgår från behovet och gör något snyggt av det. När han inredde ett barnrum på en vind byggde han en fiffig liten trappa upp till fönstret så att barnet skulle nå upp med kikaren.

Vilken kändis skulle du vilja hälsa på?

– Om man tänker på att hemmet visar din personlighet borde Peter Siepen vara en upplevelse. Annars Jason Diakité eller Timbuktu som är så otroligt duktig, det skulle vara intressant att se hur han bor.

Vems hem skulle du vilja inreda?

– Jag gjorde en bröllopssvit i lusthuset i Ockelbo när Victoria och Daniel gifte sig. Det var fantastiskt roligt så nu skulle jag gärna inreda deras slott också. Lusthuset var rustikt med putsade, lite spruckna väggar och jag fick göra precis vad jag ville. Jag målade träplankorna på golvet, behöll de ruffiga väggarna och inredde med en himmelssäng och skira textilier. Sen blev jag bjuden på middag med Daniel och Victoria där de tackade för både dukning och lusthus. Jag var så nervös att jag bara pratade om tulpaner med dem.

Vad gör du hemma när du är ledig?

– Det är som med skomakarens barn, jag gör sällan om. Men jag har ritat köket själv, det är jättelitet men ändå funktionellt. Hemmet är min oas där jag helst går i joggingdress och raggsockor. Jag jobbar mer på att rensa bort än att skaffa nya saker och jag läser mycket böcker. Senast Malin Berghagens yogabok. Yoga är en livsstil som handlar om att vara i nuet och nu har jag bestämt mig för att gå en yogalärarutbildning till hösten. Jag har alltid yogamattan framme i mitt hem.

Det är inne med gamla hantverkstraditoner. Blommiga broderier, svensk folklore, blåvitt porslin och korgstolar är heta inredningsdetaljer.