Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 grader kallare i norr

Råkallt i norr, milt i söder.
Skillnaden mellan den kallaste och varmaste platsen i landet är 30 grader - eller ännu mer.

Annons

Klockan 11 på tisdagen var det minus 23,2 i Kiruna och plus 5,7 i Malmö enligt SMHI.

Natten dessförinnan uppmättes minus 39,9 grader i Nikkaluokta i Lappland. Varmast det senaste dygnet var det i Måseskär på Västkusten, plus 8,2 grader.

Det är inte speciellt ovanligt att det kan bli sådana här kontraster, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.
Med tanke på att det är ett så pass avlångt land så kan de södra delarna beröras av mild luft som strömmar in från kontinenten medan de nordligaste delarna har nordliga vindar och kall luft.

Mildare i norr

Natten mot onsdagen väntas inte bli lika kall i norr.

Vi har fått in moln söderifrån och en del snöfall och det dämpar kylan. I söder blir det fortsatt milt.

I våra grannländer i öst och väst var det också stora skillnader: Enligt jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutet i Finland var det nästan 39 minusgrader i Utsjoki i Lappland på morgonkvisten. I samma stund rådde blidväder längs den sydvästra och södra kusten med temperaturer på upp till plus tre grader, rapporterar nyhetsbyrån FNB.

Höjd avgör

I Norge noterades minus 35,5 grader i Karasjok i Finnmark fylke i norr vid 13-tiden, samtidigt som det var plus 6,4 vid Færder fyr i yttre Oslofjorden, enligt yr.no.

Stora skillnader har dock inte bara med nord- och sydläge att göra, berättar Marcus Sjöstedt. Höjdläget kan också ge stora kontraster, inte minst i fjälltrakterna.

I ett väderläge med svaga vindar och riktigt kall luft så sipprar den kalla luften ofta ned i dalgångarna med låga temperaturer som följd, samtidigt som det är betydligt mildare uppe på toppen.
Annons