Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: 45 000 gävleborgare isoleras i onödan

1,6 miljoner svenskar varav 45 tusen personer i Gävleborg har isolerat sig helt i onödan. Vi är 45 000 personer över 70 år i vårt län som ska skyddas mot Covid-19 av Folkhälsomyndigheten. Övriga befolkningen anses ha förstånd att själva bedöma hur de ska följa FMHs råd.

Men...

Det var inte vi 70+ som åkte till Italien på sportlovet och tog hem smittan.

Det var inte vi 70+ som tog smittan till äldreboenden. Inte heller våra anhöriga.

Det var inte vi 70+ som såg till att personalen saknade skyddsutrustning och utbildning.

Det var inte vi 70+ som smittade ned vård- och hemtjänstpersonalen.

Det var inte vi 70+ som överbelastade sjukvården, många äldre blev avvisade från sjukhusen.

Det var inte vi 70+ som beslutade att testning inte skulle behövas för vår åldersgrupp.

Istället för att kolla upp smittspridningen på varje boende så pekade Folkhälsomyndighetens och regeringen ut de anhöriga som riskgrupper och införde besöksförbud. Vi 70+ ska avskärma oss från samhället i övrigt medan alla övriga får röra sig som vanligt om de följer råden. 

Britta Svensson skriver i Aftonbladet 27 maj att vi 70+ blir  "alltmer bortglömda och undanskuffad äldre som precis fått dörren till resten av samhället igenslagen mitt i ansiktet". 

Sofia Wallström, IVO rapporterade vid en tv-sänd presskonferens den 29 maj att "Sverige har misslyckats att skydda de äldre". Svt rapporterade den 2 juni att överdödligheten på äldreboenden var 30 procent under vissa veckor.

En sådan behandling strider mot diskrimeringslagen, där ingen får bli särbehandlas på grund av ålder.

Det strider också mot Sjukvårdslagen, där endast det medicinska behovet ska avgöra vården. Vid misstänkt smitta ska undersökning och test göras. Tester skulle kunna utvisa att de allra flesta 70+ och anhöriga är riskfria. Någon särbehandling är inte nödvändig eller önskvärd. 

Regeringen och Folkhälsomyndigheter säger sig värna oss 70+ men i strid mot lagen har de sett till att vi skall isolera oss mer än andra. De flesta experter är överens  om att det är fel strategi.

Är du 69 har du myndigheternas fulla förtroende att själv ta ansvar. Men så snart du blir 70 så tycks du sakna detta omdöme. 

Vi är 1,6 miljoner invånare  i Sverige som är 70+. Varför ska vi behöva ta ansvar för Regeringens och Folkhälsoyndighetens felbeslut? Som har lett till stor okontrollerad smittspridning och massdöd.

Varför ska vi 70+ följa andra restriktioner än alla andra? Vi äldre är fullt kapabla att själva ta ansvar! Efter tio veckor med felbeslut från myndigheterna är det dags att protestera mot myndigheternas särbehandling och lagtrots. 

Vi måste få en vettigare strategi för hela befolkningen. Sätt in åtgärder där det behövs och som gör nytta! Börja testa storskaligt och begränsa smitthärdarna. Följ svensk lag om alla människors lika värde!

Sven Åsling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare