Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alla måste äta samma mat om man är tio vid bordet på Högbo Brukshotell – är det rimligt?

Jag har i många år njutit av mat och boende i Högbo Brukshotell både som privat och i samband med representation och alltid varit nöjd. Nu ringde jag för att boka bord till tio personer inför ett födelsedagsfirande. Till min förvåning blir jag då upplyst om att ”då får ni inte äta à la carte! Alla måste äta samma maträtt!”

Jag frågar förskräckt om vi då bokar två bord à fem personer? Ja då får vi äta à la carte men inte sätta ihop borden!

Men jösses, har hybris drabbat Högbo efter alla utmärkelser och goda betyg? I den populistiska och moderna fåfängan har man på sin hemsida noterat detaljer om varifrån alla råvaror kommer och till och med en lång lista på vad alla heter som sköter de egna grisarna och ankorna. Det är förstås modernt och publikfriande.

Men att tant Agda och tonåringarna inte vill fira min födelsedag med samma maträtt som vi övriga tycker man tydligen är oviktigt.

Kunden i centrum?

Svar direkt: Anledningen är just att vi är måna om våra gäster

Intressant att ni tar upp just detta. Genom åren har jag haft ett antal diskussioner med gäster som undrat detsamma. Det kan, helt förståeligt, vara svårt att veta vad som ligger bakom en sådan regel. Anledningen till att vi, och i stort sett alla restauranger jag känner till, har detta rättesnöre är just att vi är måna om våra gäster. Låt mig förklara.

I ett kök består varje rätt av ett inte oävet antal ingredienser som var och en ska tillagas på ett optimalt sätt i nära anslutning till gästens ätande. Detta för att det som hamnar på tallriken skall vara i den temperatur som det är bäst och ha den textur som är optimal. Verktygen vi har till vårt förfogande består av det antal kockar och värmekällor som ekonomin och lokalerna tillåter.

För varje ny rätt som skall serveras samtidigt (bordet vill ha sin mat vid samma tid) krävs ett antal nya kastruller, plats på spisen, i ugnen, kock som håller koll på temperatur, tranchering och så vidare. Detta gör att vi helst ser ett maxantal på åtta personer vid á la carte-servering, det vill säga när sällskapet kan välja fritt från menyn. Att betänka är också den moderna tidens avvikelsekost som oftast ger ett par extra serveringssätt vid varje sällskap utan mjölk, nötter eller gluten till exempel.

Vill man som gäst välja från menyn trots att man är fler än åtta i sällskapet kommer köket inte ha möjlighet att ta fram det bordet förrän det blir ett uppehåll i övriga sällskap. Detta brukar inte uppskattas av gästen och när vi har bordet sålt vid ett senare klockslag kan det göra att nästa sällskap blir försenat.

Därför ser vi verkligen helst att man som värd för sitt sällskap väljer en meny. En meny som dessutom är skapad för att bli bra till fler gäster samtidigt.

Mycket riktigt är det fullt möjligt att göra två mindre beställningar av samma sällskap. Då gör man det ena bordet färdigt först och sedan det andra. Det blir då också två presentationer vid bordet av maten. Fullt möjligt om det är ett alternativ.

Jag väljer att inte kommentera er betraktelse av hur vi månar om det lokala och hållbara genom att avfärda det som något fåfängt och populistiskt.

Mvh

Stefan Johansson

Högbo Brukshotell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare