Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Analys, metod och praktisk handling krävs om vi ska vända utvecklingen

SVT:s politiske analytiker Mats Knutson tycker sig se att dagens angrepp på SD från liberaler och vänster är kontraproduktiv. Han menar att orsaken till SD:s allt starkare stöd i opinionen är att deras väljare ser en koppling mellan migrationen och skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet i förorterna.

En högst rimlig koppling då både mördare och offer är uppväxta som barn eller ungdom i utsatta områden. Även de kvinnor som mördats i form av partner till det tilltänkta offret, har samma bakgrund. Mycket troligt är att en majoritet av väljarna ser kopplingen, utan att för den skull byta parti.

Jimmie Åkesson har däremot fel som menar att gängkriminaliteten är importerad. Fel därför att gängkriminella kom som barn i olika åldrar till Sverige, eller föddes i Sverige. Problemen skapades i Sveriges överbefolkade förorter där bara delar av de boende pratar svenska, ser på svensk TV eller läser svenska tidningar. Där svenska inte talas på rasterna i skolan, för att ta ett litet axplock av problemen.

De allra flesta i de utsatta förorterna strävar på ofta i uppförsbacke, medan en liten grupp unga grabbar tar en genväg i kriminalitet. Inte sällan motarbetar vi sökandet efter svaren. Statsminister Reinfeldt ansåg att arbetslösheten i Sverige inte bör redovisas som ett genomsnitt av infödda svenskar på cirka fem procents arbetslöshet och nya svenskar på 17 procent. Ett genomsnitt på elva procent säger ingenting om hur situationen ser ut, hur politiken ska utformas.

Kritiken mot Reinfeldt gick ut på att han gjorde skillnad på folk och att alla är lika mycket värda. Det omformades till en moralisk fråga, men även partipolitik.

Allt är inte moral och etik i samhällsfrågorna. Analys, metod och praktisk handling är ett måste om vi syftar till att påverka och förändra en utveckling som gått snett. En korrekt analys och beskrivning av problemen är A och O för att förstå den utmaning vi står inför.

Mats Lindkvist

samhällsvetare och pensionerad lärare i samhällskunskap och historia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare