Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Anlita privata företag i regionen och kommunen så blir det effektivare och billigare

Nyhetsmedia skriver om våra svårigheter med ekonomin inom kommuner och regioner samt om vårdköer, säkerhet på gator och torg, skolproblem och brist på personal samt miljöproblem.

Följande tankegångar och förslag kanske kan vara av intresse för våra valda politiker.

1) Barnbidrag delas i dag ut (utan ansökan eller behov) till familjer med miljoninkomster, detsamma borde ju gälla pensionärer! Det vill säga betala ut max bostadstillägg som ett bidrag utan ansökan eller behov. Det är fråga om rättvisa!

2) Skolungdom bör betala för sin skolmat såsom alla vi andra i samhället får betala för vår mat. Som alternativ kan de ju ta med sig sin egen mat. Då lär de sig matkvalité, ekonomi samt planering.

3) Våra politikers kvalifikationer bör anpassas till den privata sektorn och de bör ha en rimlig utbildning och ett flerårigt arbetsliv, innan de kan få ett samhällsansvar samt bör deras avtal ingå i samma aktuella kommunala, regionala och fackliga avtal (inga individuella avtal) som övriga anställda. Det är bekymmersamt att vi i i dag har "politikerbroilers" det vill säga personer utan djupare kunskap eller flerårig erfarenhet från det verkliga arbets- och vardagslivet.

4) Arbetslösheten i USA är på cirka tre-fyra procent, Sverige ligger på cirka sju-åtta procent, det vill säga dubbelt. Migranter från Mellanamerika arbetar i USA utan språkkunskaper eller gymnasieutbildning.

Våra politiker säger att först behövs språk och gymnasieutbildning, därefter arbete. Samtidigt säger de att "alla vi i Sverige ska arbeta och bidra”. Den slogan tycks fungera i USA. Vi bör studera och kopiera arbetssituationen i USA så vi får alla i arbete!

5) Produktivitetstillväxten i Sverige hänger inte med våra konkurrentländer! I Tyskland, så möter tyska läkare tre gånger fler patienter än vad en svensk läkare gör (enligt förre Scaniachefen Leif Östling).

Då frågar man sig vad håller våra skickliga läkare på med? Observera att Sverige är en av de läkartätaste länderna i världen.Här finns tydligen stora förbättringsmöjligheter och kostnadssänkningar! Siffrorna är rent chockerande! Och varför tillåter vi att sjuka människor ska sitta i månadslånga köer? Köer tillhör ju det gamla kommunistiska plansystemet.

6) Eftersom ekonomin är besvärlig, så finns det olika lösningar. En lösning är att få fram ett dynamiskt system. Dessa behövs för att innovationer ska kunna genomföras. Ta till exempel detta att alla ska vara lika! Där finns inga ambitioner eller förändringar, och innovationer saknas helt, så allt står stilla.

För att sänka kostnaderna så behöver kommunen och regionen anlita entreprenörer och privata företag, så att kostnaderna går ner och effektiviteten förbättras.

7) Miljöfrågan: 1 600 nybyggnationer av kolkraftverk (enligt SVT 28/4) planeras. Av dessa planeras ungefär hälften i Kina samt resterande (grovt) i övriga Asien. Kommunen och regionen bör lägga sina ansträngningar på att höja/öka miljöskatter på varor och service från länder, som Kina och Indien och övriga med stora kolkraftverk! Det ger större miljöeffekt än den symboliska beskattningen av invånarna i vårt område.

Rättvisa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare