Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är det vi prenumeranter som betalar för Krogpatrullen – och vilka sitter i den?

Annons

Torsdagen den 10 oktober har Krogpatrullen hela förstasidan på del två av GD. Jag, och säkert många med mig, har länge undrat en hel del saker om denna Krogpatrull.

1. Hur många och vilka är Krogpatrullen?

2. Är det alltid samma personer som ingår i Krogpatrullen?

3. Är det jag som prenumerant som betalar dessa måltider?

4. Tar deltagarna upp dessa måltider som löneförmåner?

5. Vad är syftet med Krogpatrullen?

Det vore trevligt om GD svarade oss som är nyfikna på ovanstående. Jag har lite svårt att se meningen med det hela. Det ska väl antagligen vara någon form av upplysning av vilka restauranger som är bra och vilka som är dåliga.

Anta att Krogpatrullen består av fyra personer. Det måste väl vara ett minimum. Skulle då dessa personer representera hela Gävles smaklökar? Tveksamt. Statistiskt sett så finns inget som säger att den ranking som görs är korrekt eftersom testerna är alldeles för få och de som testar troligtvis inte representerar snittet av Gävles smaklökar.

Det är bra för de restauranger som hamnar i topp men sämre för de med lägre resultat. Som prenumerant, som betalar nästan 400 kronor i månaden för GD, så anser jag att detta med krogpatrullen är slöseri med pengar och med utrymme i tidningen. I stället för att ranta runt på krogen och smörja kråset kunde ni kanske skicka ut ett par reportrar på något lokalt evenemang och sedan försöka få in detta i bladet dagen efter och inte som nu tidigast två dagar efter att händelsen skett.

Jag kan bara ta ett par enkla exempel, som att när det spelades ishockey på lördagen så fanns serietabellen i tidningen på måndagen. Det kördes EM i dragracing (torsdag till och med söndag). Redan på tisdagen fanns ett reportage därifrån.

Men det är klart har man bara dästa medarbetare som hellre går på krogen än tar en tur utomhus, kanske i dåligt väder, så får man den journalistik som beskrivs ovan.

Tillbaka till Krogpatrullen igen. Om ni nu ska ha detta kvar vore det inte bra om ni bland era prenumeranter lottade ut besättningen till Krogpatrullen. Två nya par varje gång skulle ge en bredare syn på restaurangerna.

Jag tror att massor med folk är kompetenta att bedöma om köttet har rätt färg, om salladen är ledsen eller om glassen är halvsmält och smakar svettig häst. Ni har hittills besökt 45 olika restauranger och på flera av dem har ni varit flera gånger. Tänk så fint om ca 250 prenumeranter hade fått denna förmån.

Det här får säkert jag äta upp genom att ni troligen inte tar in detta alls eller ens i klippt version på insändarsidan. Jag har drabbats av det tidigare då jag har kritiserat GD .

Mvh

Göran Rodin

ägare av hyfsade smaklökar särskilt om jag blir bjuden på mat och vin

Svar direkt: Det är inte meningen att Krogpatrullen ska vara ett "snitt av Gävles smaklökar"

Tack för att du intresserar dig för vår restaurangguide Krogpatrullen!

Krogpatrullen är anonym. Det är en förutsättning för att deltagarna inte ska bli särbehandlade när de gör sina restaurangbesök.

Syftet med Krogpatrullen är att ge en bild av nivån på restaurangutbudet i vårt område. Vi bedömer allt från kökets användande av lokala råvaror och val av drycker till den tekniska svårighetsgraden i matlagningen.

Det är inte alls säkert att Krogpatrullen utgör ett ”snitt av Gävles smaklökar”. Det är heller inte meningen. När tidningen recenserar konst och musik är det nog få som förväntar sig att recensenten ska utgå från vad ”ett snitt av Gävles öron och ögon” skulle anse om det verk som recenseras. Recensenten utgår från sin erfarenhet och sina kunskaper om ämnet och beskriver sina intryck utifrån det.

Att bedöma mat innehåller fler parametrar än ”det var gott, jag blev mätt”.

Att Krogpatrullen är en grupp recensenter med gemensamma bedömningskriterier är en förutsättning för att beskrivningarna ska bli rättvisande.

Ditt förslag om att lotta ut recensentskapet till prenumeranter är förvisso väldigt kul och sympatiskt, men det skulle bli omöjligt att sätta betyg utifrån så spridda intryck.

Kostnaderna för Krogpatrullen finansieras förstås av våra intäkter, som kommer från läsare och annonsörer.

Krogpatrullens artiklar brukar vara mycket vällästa och därför har vi inga planer för stunden att upphöra med dessa anonyma recensioner.

Anders Ingvarsson

chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare