Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är du ute efter ett vinstförbud i sjukvården så är vi överens

Inledningsvis vill jag tala om att jag inte tänker bemöta Göran Hägneby på hans nivå av smutskastande härskarteknik. Alla vet att Vänsterpartiet är ett demokratiskt, socialistiskt parti. Att vilja tysta meningsmotståndare däremot, det är något som tillämpas i diktaturer. Både kommunistiska och kapitalistiska.

Insändaren tar upp den viktiga frågan om varför det finns privata sjukförsäkringar. Svaret är ideologiskt. Det finns starka högerkrafter som vill se ett skiktat sjukvårdssystem med privata sjukförsäkringar i stället för den offentliga sjukvården med vård efter behov.

Högern vill se en tudelad välfärd där den som har pengar kan gå före i kön och välja sin sjukvård medan den som inte har råd i bästa fall får hålla till godo med ett basutbud av sjukvård. Den som är intresserad av problemet med privata sjukförsäkringar kan läsa forskaren på Handelshögskolan i Göteborg, John Lapidus bok Vårdstölden.

Ett offentligt vårdsystem bygger på att det tillförs resurser. Men i Sverige har vi under de senaste 20 åren haft en ständigt sjunkande skattekvot. Bland annat på grund av privata sjukvårdsförsäkringar, som till stora delar är skattebefriade.

Slutligen tar insändaren upp Nederländerna som ett önskvärt exempel. Precis som det svenska näringslivets tankesmedja Timbro gör. Det finns mycket att säga om det ojämlika, Nederländska sjukvårdssystemet som infördes 2006. Allt ryms inte här.

För det första är alla medborgare i Nederländerna tvungna att teckna en privat försäkring. Den som vägrar får betala dryga böter. För det andra är det förbjudet för sjukhus och försäkringsbolag att ta ut vinst i Nederländerna. Är det ett vinstförbud insändaren är ute efter? I så fall är vi överens.

Vänligen

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare