Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är verkligen studenten så viktig i dessa tider?

Är det verkligen viktigt att göra stor sak av studenten i dessa coronatider? Med tanke på att många av dagens 18-19-åringar inte tycks inse att de kan vara smittade utan att ha några symtom. Risken är överhängande att ett stort pådrag i en studentavslutning kan utmynna i oanade konsekvenser.

Jag tillhör en av de första årskullarna som tog studenten efter att Palmes nya utbildningsreform infördes 1968-69. Fram till dess hade varje avgångselev behövt genomlida den så kallade Muntan, en tradition sedan drygt 100 år tillbaka. Förutom de sedvanliga skriftliga proven hade man muntlig examination på examensdagen. Om man inte klarade de muntliga förhören (oftast i tre ämnen) fick man inte springa ut genom stora entrén för att ta emot hyllningarna från släkten. Man fick ta bakvägen ut.

För egen del så hade den traditionen tagits bort när det var dags för mig. Jag vill minnas att inte mycket blev gjort efter den 20 maj utan vi kunde förlusta oss med allehanda fester fram till själva skolavslutningen som var runt 30 maj. Alla klasserna hade en gemensam avslutningsfest i Stadshusets Spegelsal.

I min klass hade ingen av killarna någon vit mössa, även ett antal tjejer valde bort den. Vi hade ju inte tagit studenten ”på riktigt”.

Som jag minns det var det ingen större mottagning ute på skolgården och några bilflak med fulla studenter fanns inte – men vi var nöjda ändå! Sommaren hägrade, sommarjobb och sedan började många eftergymnasiala utbildningar till hösten. År 1970 såg framtiden fortfarande ljus ut!

Rogero

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare