Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är vi kanske på väg tillbaka till byteshandel?

Vårt betalsystem har utvecklats under några årtusenden då vi har haft tillgång till mynt och sedlar. Men vad gjorde man innan mynten fanns? Det har nämligen alltid funnits behov av transaktioner emellan människor.

Tidigare bestämde man sinsemellan värdet på den egna varan och om man ville byta den mot den andras vara. Det kunde gälla fisk mot potatis, renskinn mot redskap, snäckskal mot ekorrskinn och reala nyttigheter mot andra reala nyttigheter. Först på 1600-talet tillkom de första sedlarna i Europa.

Med tiden krävde man garantier i guld för pengarna i varje land. Det skulle finnas motsvarande mäng guld i bankvalven för pengarna i landet.

Numera handlar man inte med ekorrskinn, snäckor eller andra reala nyttigheter. Nu har man inte heller mera denna guldreserv i våra bankvalv. Nu värderas våra pengar mot dollar och euro.

Men när vi har skippat våra pengar och avskrivit mynten och sedlarna så finns det bara ettor och nollor på våra konton. Hur värderas ettor och nollor då? Kan man värdera dem mot dollar och euro?

Hur många ettor och nollor kostar till exempel en liter mjölk? Hur många ettor och nollor får vi i lön och hur länge behåller dessa sitt värde? Vi kan ju inte mera värdera varornas och tjänsternas pris i kronor som inte existerar. Är vi kanske på väg tillbaka till byteshandel där köparen och säljaren bestämmer själva värdet på sina varor/tjänster som de vill byta?

Turisterna lär ha en massa bytesvaror med sig när de besöker vårt exotiska Sverige i framtiden!

Anja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare