Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arbetsgivaravgiften är lika stor oavsett var säsongsarbetaren är medborgare

Svar till signaturen "lassE": Jag håller faktiskt med dig i allt du säger i första stycket. Visst är det märkligt att det saknas säsongsarbetare när vi är fler arbetsföra än någonsin, att det förr var en ära av att försörja sig själv och att vi i dag har tillgång till bidrag som gör att man i för låg utsträckning är benägen att ta den här typen av jobb. Helt rätt.

Att det skulle vara vinstintressen från bolagens sida att använda utländska säsongsarbetare? Tja, som sagt, skogsbolagen är vinstdrivande och tack och lov för det, för utan vinst, ingen vinstskatt till vår gemensamma statskassa. Viktigast är ändå att bemöta rena felaktigheter i din insändare:

Fakta är att arbetsgivaravgiften är lika stor oavsett var säsongsarbetaren är medborgare och skriven.

Fakta är att den skatt de betalar är 25 procent. Ungefär som en svensk låg- eller medelinkomsttagare.

Man kan ju även betänka att den typiske säsongsarbetaren från Östeuropa är en yngre man som kommer hit för att jobba i två-tre månader. Han kostar normalt sett ingenting för det svenska samhället utan betalar in 25 procent av det han tjänar, plus matmoms, bensinskatt med mera.

Inga kostnader för barnomsorg, äldreomsorg, hyresbidrag med mera som tas från vår svenska ”kassa”.

Fakta är att en (i normalfallet svensk) skolungdom som inte har övrig beskattningsbar inkomst kan tjäna 19 670 utan att betala ett öre i skatt. De kan alltså lätt få en timlön som är högre än vad många av deras föräldrar har. Trots det vill väldigt få göra det här jobbet.

Att skräpa ner i skogen, ja det har säkert förekommit men är inget som de företag jag känner till har haft nämnvärda problem med, i varje fall inte efter de första inledande åren.

Varje arbetslag har en gruppchef som följer verksamheten i skogen och är ansvarig att ytan lämnas i gott skick. Jag menar att arbetsgivare i detta fall både har större ansvar och bättre koll på sina anställda än i de flesta andra branscher.

”Boplatserna” som du kallar det, hyrs oftast av arbetsgivaren (ofta enkla lokaliteter i glesbygd som ger intäkter åt de bofasta där), som naturligtvis vill vara en välkommen hyresgäst även till nästa säsong. Menar du egentligen att till exempel Sandvik eller Region Gävleborg skulle ha för ansvar för deras anställda och vad de gör på sina ”boplatser”?

Det är dags att förstå skogens betydelse för svensk ekonomi och om vi nu inte kan uppbringa arbetskraft i vårt land så är det väl det som är problemet, och utländska gästarbetare som är lösningen? I annat fall blir det helt enkelt kapitalförstöring av en av våra största resurser i Sverige.

Skogstokig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare