Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Åtgärda PFAS i Gävles dricksvatten!

PFAS (högfluorerade ämnen) är en grupp kemikalier som är vatten-och smutsavstötande. De används som ytbehandling i många produkter, som kläder, skor, matförpackningar och stekpannor. De finns i brandskum och skidvalla, skönhetsprodukter, möbeltyg och elektronik.

Gävles dricksvattentäkt innehåller de näst högsta halterna i landet av PFAS visar en undersökning från Naturskyddsföreningen. Enligt nuvarande riktlinjer är vattenkvaliteten godkänd, men EU föreslår nya hårdare gränsvärden. Om de börjar gälla krävs åtgärder t ex rening av dricksvattnet genom kolfilter.

De mängder av PFAS vi får i oss orsakar inte akuta hälsoproblem men ämnena lagras i kroppen. Studier har visat att PFAS skulle kunna påverka immunförsvaret, födelsevikten, kolesterolhalten i blodet och leverenzym. Foster, spädbarn och barn är troligen extra känsliga för PFAS. Ämnena förs över till foster och ammande spädbarn via moderkakan och modersmjölken.

Varför Gävles dricksvatten är förorenat vet inte kommunen men prover på flygplatsen i Rörberg visar att PFAS finns i en bäck i närheten. Den höga halten av PFAS i Gävles dricksvatten borde snarast åtgärdas. Naturligtvis ska det giftiga PFAS förbjudas vid tillverkning av nya produkter.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare