Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att fasa ut fossila bränslen genom ytterligare beskattning är oklokt

Svar till Henrik Petrén: Att fasa ut fossila bränslen genom ytterligare beskattning för att minska koldioxidutsläppen i Sverige som står för en promille av världens utsläpp är nog oklokt och ej genomtänkt.

Av våra utsläpp står våra transporter för 0,3 promille av världens utsläpp. Om man då ersätter fossila bränslen med biobränslen får vi dubbelt så höga koldioxidutsläpp och basen i dag är palmolja från skövlad regnskog.

Tar vi vår skog i anspråk tar det 75-100 år den innan kan absorbera koldioxiden fullt ut igen. Skulle vi driva med el så får vi bygga ut vattenkraften eller kärnkraften och genomföra en gigantisk utbyggnad av infrastruktur för laddningskapacitet.

Vindkraften kan komplettera med viss kraft vid kraftig utbyggnad men den hjälper inte en vindstilla period med minusgrader. Tråkigt för alla med en bensinbil när den inte längre kan köras.

Vad gäller det faktiska klimatet finns idag ingen observerbar grund för någon oro. Jordens medeltemperatur står stilla sedan 20 år. Världen har blivit cirka en grad varmare sedan den lilla istiden runt år 1850 då vi plågades av ett kallt klimat som skapade nöd och missväxt.

Att världen i dag är varmare och koldioxidhalten 0,01 procentenhet högre är inte ett problem utan en stor välsignelse. Ovädren har blivit färre och växtligheten frodas runt om i vår värld.

Det enda observerbara orostecknet med klimatet i dag är att solaktiviteten går ner precis som under tidigare köldperioder.

Klimatintresserad miljövän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare