Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Att känna sig trygg med..." – ett modeuttryck som inte betyder något alls

I en insändare i Gefle Dagblad berättade en vårdsökande om ett av hälsocentralen halvårsvis uppskjutet vårdbesök och om den ängslan detta orsakat. Patienten hade velat få träffa en läkare och få sitt medicinska problem hanterat.

I stället hade hen blivit uppringd av hälsocentralens chef, som sagt sig ”vara orolig” över patientens värden. Därför uppmanade chefen sin patient att själv köpa eller låna den nödvändiga medicinska utrustningen och mäta sina värden hemma. Därmed skulle alltså chefens oro stillas.

Enligt en nyhetsartikel slutade Region Gävleborg utreda skolbarn för dyslexi, en uppgift för medicinskt kunniga logopeder. I stället ska lärare och annan skolpersonal – utan den specialkompetens som krävs – ta över uppgiften i vårt län.

Uppenbarligen är detta en åtgärd som endast ett fåtal regioner funnit lämplig. Enbart i Stockholm finns ungefär 70 dyslexilogopeder. Ansvarig chef för elevhälsan duckar, men regionrådet Tommy Berger, utan medicinsk kompetens, ”känner sig trygg med beslutet att sluta utreda barn för dyslexi”. 

Ingen vill behöva hantera sina ärenden med otrygga vårdgivare, rektorer, bankrådgivare, poliser… Men inga läkare, politiker etcetera kan känna sig trygga å patienternas, elevernas, kundernas eller allmänhetens vägnar. Det gäller för doktorn och politikern att agera så, att patienterna och de röstande blir trygga, och det är något helt annat och avsevärt mer krävande.

Att känna sig trygg med har blivit ett modeuttryck, som ta rygg på. Den avgående politikern känner sig trygg med att det blir någon duktig person som efterträder. En plattityd som inte betyder något alls.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare