Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att stänga ut en hemlös från spillvärme, ett tidens tecken?

Ju bättre vi fått det, desto mindre tolerans har vi gentemot dem som inte har lyckats lika bra som oss och våra gelikar.

Fattigdom är något som vi inte vill se i vår närhet numera. Den får finnas någon annanstans, helst inte synlig från min bostad, arbetsplats eller mitt närområde. Absolut helst utanför vårt fantastiska lands gräns. Inte heller vara synlig när vi åker på våra årliga semesterresor runt i världen och bor på instängslade (Gated Communities) områden med trygg bevakning för att slippa se och beröras av eländet.

I stället för att ge en slant till våra tiggande EU-medborgare på hemmaplan, skickar vi hellre några kronor till hjälporganisationer för att döva samvetet, och vara säkra på att slantarna kommer rätt. Vi undviker närkontakten med dessa fattiga och det främmande.

Varför klarar vi inte av att se fattigdom och utsatthet i en tid när vi aldrig tidigare haft det så tryggt och bra som vi nu har det i vårt land? Vi vill inte beröras eller störas i våra fina och välfriserade liv av ”konstiga” människor som av något skäl förlorat fotfästet i livet och hamnat utanför. Vi förstår inte att det finns individer som ”väljer” att sova utomhus när det kanske finns möjliga alternativ om man ber om hjälp.

Att man stängslar ut en man som hittat en sovplats där han inte fryser ihjäl är verkligen ett tidens tecken. Spillvärmen är inte hans. Den är till för kråkorna, inte för en människa.

Att han skulle vara ett hot mot personalen är både pinsamt och kränkande emot en hemlös. De hemlösas problem är framför allt att de ofta utsätts för våld, inte av andra hemlösa utan av personer som gärna slår på den som ligger.

Järnvägsstationerna, som också varit en tillflykt delar av natten, har nu på ett fyndigt sätt monterat järnhandtag på halvmeters distans på bänkarna för att ingen ska kunna ligga ner. Så fyndigt och suveränt! Undrar om den som kom på den idén fick pris?

De hemlösa ska tvingas ner på golvet/marken där de hör hemma. Helst i kylan.

Var finns medmänskligheten? Vår förmåga att visa barmhärtighet, ett ålderdomligt uttryck som förlorat sin roll i vår egocentrerade tid. Att kunna känna medlidande, broderskap och systerskap för en annan människa som inte tillhör mina nära och kära. Att visa respekt och se den andre, möta en blick och säga några ord.

Är medmänskligheten samhällets ansvar och inte mitt? De sämre lottade tränger på när de blir synliga. Vi kan välja att se, eller vända bort blicken. De stör mångas världsbild.

Hjördis Flodström Enquist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare