Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att "ta studenten" är verkligen något att fira

Svar till signaturerna "Rogero" och "Nettan" 22/4: Ska man verkligen ha en bröllopsfest? Ska man bli avtackad när man blir pensionär? Ja, det ska man, det är viktiga steg i livet.

När man "tar studenten" är det en stor förändring. Tidigare har man varit barn, men när man går ut gymnasiet börjar en ny fas i livet. Man bryter upp från skolans regler, kamrater, som man kanske har känt sedan dagis, försvinner, man blir självständig och det blir ett nytt liv.

Detta är väl något att fira? Det sker en gång och det kan inte firas på hösten eller nästa år. Det är nu förändringen sker och det kan inte göras om.

Varför ska man vara så sur och missunna dem detta, Rogero och Nettan? De första som tog studenten 1969 var det synd om. Några klädde upp sig men de flesta hade vardagskläder och markerade nyordningen, men de såg inte särskilt glada ut.

Som väl var kom firandet och glädjen tillbaka, det var festligt och kul på skolgården och det var jättefint när alla gick runt i staden med skolorkestern i täten.

Att stå på lastbilsflak tillsammans med sin klass hör till nu för tiden och det finns regler för hur man ska bete sig då. Tyvärr kan det vara några som beter sig illa och de blir inte uppskattade av sina kamrater.

Att man inte kan fira avslutningen som tidigare nu är ju något som alla begriper, men något festligt i mindre grupper måste man kunna ordna. Läs Olle Källs insändare.

C. Lekås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare